Salakatselu houkuttaa monia. Kuva: Getty Images
Salakatselu houkuttaa monia. Kuva: Getty Images

Tämä saattaa olla syy siihen, miksi HBO ei jahtaa ohjelmiensa salakatselijoita sen tarmokkaammin.

Huippusuosittu televisiosarja Game of Thrones on myös huippusuosittu laittoman katselun kohde. Kun esimerkiksi sen edellisen eli seitsemännen kauden ensimmäistä jaksoa katsoi Yhdysvalloissa laillisilta kanavilta 16,1 miljoonaa ihmistä, piraattina jaksoa ladattiin koko maailmassa häkellyttävästi lähes 190 miljoonaa kertaa.

Laittoman lataamisen huimista määristä huolimatta sarjan tuottanut televisioyhtiö HBO ei ole ryhtynyt aggressiivisesti ajamaan laittoman katselun kitkemistä. Näin siitäkin huolimatta, että yhtiö julisti sodan Game of Thronesin piraatteja vastaan.

Mistä haluttomuus toden teolla estää piratismia, joka näyttäisi vahingoittavan yhtiön liiketoimintaa?

Ryhmä tutkijoita on löytänyt siihen mahdollisen selityksen. Heidän analyysinsä mukaan sopiva määrä piraattikatselua voi parantaa tuotanto- ja jakeluyhtiöiden voittoja. Kaiken lisäksi jopa kuluttajat ja koko talous hyötyvät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Piraattien käyttöä on verrattu varastamiseen. Salakatselijat ottavat luvatta ja maksamatta haltuunsa tekijöiden, tuottajien ja jakeluyhtiöiden työn tuloksia.

Piraatit merkitsevät tavanomaisen näkemyksen mukaan tulon menetyksiä sisältöjen – pelien, tv-sarjojen, elokuvien, urheilulähetysten ja konserttien – tuottajille. Nämä menettävät paitsi katselijoita laittomille kanaville myös kykyään hinnoitella ohjelmiaan sopivaksi katsomallaan tavalla.

Tavanomaisesta näkemyksestä poiketen yhdysvaltalaisen Indianan yliopiston apulaisprofessori Antino Kim ja hänen työtoverinsa huomasivat, että piratismi ratkaisee tiettyjä ongelmia kulttuurituotteiden taloudessa. Havainto yllätti tutkijat itsensäkin, selviää Indianan yliopiston verkkosivulta.

Piratismi vähentää tutkijoiden mukaan niin sanotun kaksoismarginalisaation haittoja. Tämä talouskäsite kuulostaa hankalalta, mutta se kuvaa yksinkertaista ilmiötä, joka syntyy, kun eri yhtiöt valmistavat ja levittävät tuotteet.

Tilanne on tavallinen esimerkiksi televisioalalla. Ensin tuotantoyhtiö myy tietyllä hinnalla ohjelman kaapelitelevisioyhtiölle, joka sitten myy sen omalla hinnallaan kuluttajalle. Molemmat yritykset pyrkivät ottamaan kuviosta voittonsa.

Tutkijoiden kirjoittaman blogikirjoituksen mukaan kuvio johtaa suurempaan myyntihintaan, joka tulee kuluttajan maksettavaksi, ja vähäisempään tuotantoon verrattuna siihen, että sama yhtiö sekä tuottaisi että levittäisi tuotteen.

Tuotantoyhtiön näkökulmasta jakeluyhtiön voitontavoittelu haittaa sen omaa voitontavoittelua. Tuotantoyhtiö näet kohentaisi tulojaan, jos jakeluyhtiö pyytäisi vähemmän eikä nostaisi tuotteen hintaa liiaksi. Jakeluyhtiötä hyödyttäisi tietenkin käänteinen kuvio, jossa tuottaja joutuisi laskemaan hintapyyntöään.

Kohtuumäärä piratismia korjaa tilannetta. Piratismin luoma varjokilpailuasetelma pakottaa sekä tuottajaa että levittäjää muuttamaan hinnoitteluaan.

Näin firmat pääsevät tutkijoiden mukaan lähemmäksi ihanteellista hintaa, jonka pyytäisi yksi ja sama yhtiö, joka huolehtisi tuottamisesta ja jakelusta. Tämän johdosta molempien firmojen voitot kasvavat ja kuluttaja saa tuotteensa halvemmalla.

”Piratismin ’näkymätön käsi’ tekee kaikista itsekkäistä toimijoista rikkaampia”, tutkijat kirjoittavat.

He eivät silti kannusta varta vasten lisäämään piratismia. Se voi hyödyttää kaikkia vain siinä tapauksessa, että se pysyy kohtuudessa. Jos se pääsee rehottamaan, sisältöjen tekijät ja jakelijat kärsivät.

”Tosielämässä tuotanto- ja levitysyhtiöiden pitäisi vain tunnustaa, että tietty piratismin taso tai sen uhka voi itse asiassa olla hyödyllistä. Siksi niiden kannattaa toimia maltillisesti ajaessaan piratismin vastaisia toimia”, ryhmä päättelee.

Heidän analyysinsä ilmestyi Management Information Systems Quarterly -julkaisussa.

Juttua on täydennetty 30.1.2019 klo 10.59: Game of Thronesin lailliset katsojaluvut koskevat Yhdysvaltoja ja piraattikatselun luvut koko maailmaa. 

Vierailija

Kiitos hyvästä vaalimainoksesta piraattipuolueelle (joka sattuu olemaan oma puolueeni). Tuota sanomaa on yritetty kauan levittää. Josko olisi aika totuudelle.

HBO ei vain salli piratismia, vaan edistää sitä. HBOn ideologiaan kuuluu laittaa huippulaatuinen torrentti itse liikkeelle, jotta ei huono rippauksen laatu mene pilaamaan tuotannollisia arvoja ja siten toimi huonona mainoksena.

  • ylös 12
  • alas 4
Sisältö jatkuu mainoksen alla