Sydänsuojaa toi korkeintaan seitsemän annosta viikossa.

Alkoholia säännöllisesti, mutta kohtuudella käyttävät saattavat säästyä sydämen vajaatoiminnalta muita todennäköisemmin, raportoivat tutkijat European Heart Journal -lehdessä.

Tulokset perustuvat 15 000 miehen ja naisen 25-vuotiseen seurantaan. Osoittautui, että vähiten sydämen vajaatoimintoja kehittyy niille, jotka nauttivat yhdestä seitsemään alkoholiannosta viikoittain. Verrattuna täysraittiisiin osallistujiin heidän sairastumisriskinsä oli noin viidenneksen pienempi.

Suurimmassa sairastumisvaarassa olivat alkoholin käytön lopettaneet. Lisäksi heidän riskinsä kuolla seurannan aikana oli selvästi suurempi kuin muiden. Mahdollisesti yhteydet selittyvät samoilla syillä, joiden takia osallistujat olivat lopettaneet alkoholin käytön. He olivat esimerkiksi voineet jo saada sydänvaivoja kovasta alkoholinkäytöstä.

Kaikki alkoholinkäyttöön liitetyt positiiviset ja negatiiviset vaikutukset todettiin miehillä sekä naisilla, mutta naisten yhteydet olivat hieman heikompia.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa. Vaiva on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, mutta yli 80-vuotiaista jo joka kymmenes.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

jussipussi
Seuraa 
Viestejä41793
Liittynyt6.12.2009

Kohtuusiemailijat potevat vähemmän sydämen vajaatoimintaa

Tetraedri_ 25.01.2015 klo 21:10 Onko tutkimustuloksia itse etanolin merkityksestä sydänsairauksien ehkäisemiseen? Voihan nimittäin olla että alkoholijuomien muut ainesosat aiheuttavat terveyttä edistävän vaikutuksen. Toisaalta etanoli on rasvaliukoinen ja näin parantaa aineksien imeytymistä, mikä voi vahvistaa vaikutuksia entisestään. Sellainen tututkimus olisi mielenkiintoinen, jossa toinen ryhmä juo alkoholijuomia ja toinen samoja juomia alkoholittomana (ja tietenkin kontrolliryhmät, eli...
Lue kommentti
Tetraedri_
Seuraa 
Viestejä174
Liittynyt3.7.2012

Kohtuusiemailijat potevat vähemmän sydämen vajaatoimintaa

Onko tutkimustuloksia itse etanolin merkityksestä sydänsairauksien ehkäisemiseen? Voihan nimittäin olla että alkoholijuomien muut ainesosat aiheuttavat terveyttä edistävän vaikutuksen. Toisaalta etanoli on rasvaliukoinen ja näin parantaa aineksien imeytymistä, mikä voi vahvistaa vaikutuksia entisestään. Sellainen tututkimus olisi mielenkiintoinen, jossa toinen ryhmä juo alkoholijuomia ja toinen samoja juomia alkoholittomana (ja tietenkin kontrolliryhmät, eli alalkoholilin suurkuluttajat ja...
Lue kommentti

Jos menettäisin hulluuteni, menettäisin kaiken!