Verisuonet tykkäävät kevyestä kipistelystä.

Jos olet nainen ja nautit kuohuviinilasillisen naistenpäivän kunniaksi, verisuonesi kiittävät. Itse asiassa aivoinfarktiriskisi madaltuu, jos siemailet lasillisen päivittäin, väittää Stroke-lehden sivulla tänään julkaistu tutkimus.

Kohtuukäytön terveyshyödyt paljastuivat, kun Monik Jimenez kollegoineen Harvardin yliopiston BWH-opetussairaalasta tarkasteli lähes 84 000 naisen terveystietoja. Naisia, joilla ei ollut tutkimuksen alussa merkkejä sydän- ja verisuonitaudeista tai syövästä, seurattiin 26 vuoden ajan.

Kävi ilmi, että seuranta-aikana 2 200 naista sai aivohalvauksen, joista yli puolet johtui verenkierron tukkeutumisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Analyysi osoitti, että vähän tai kohtuullisesti alkoholia siemailevien naisten aivohalvausriski oli pienempi kuin raittiilla naisilla. Sen sijaan runsas alkoholinjuonti ei kutistanut halvausriskiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vähäinen annos tarkoittaa korkeintaan puolta lasillista viiniä päivässä, kohtuuannos lasillista viiniä, pullollista keskiolutta tai drinkkiä, joka sisältää yhden alkoholiannoksen. 

Tutkijoiden mukaan alkoholi voi pienentää halvausriskiä esimerkiksi siten, että sen sisältämät yhdisteet ehkäisevät veritulppien syntymistä ja valtimoiden ahtautumista. Sen sijaan runsas alkoholinkäyttö voi lisätä verenpainetta, mikä taas altistaa aivohalvauksille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla