Lemmikillä on tarkka hajuaisti. Kuva: Shutterstock
Lemmikillä on tarkka hajuaisti. Kuva: Shutterstock

Koirat erottivat ahdistuneilta ja rauhallisilta ihmisiltä otetut hikinäytteet liki 94 prosentin tarkkuudella.

Koiran hajuaistia on hyödynnetty niin räjähteiden, huumeiden kuin syövänkin etsimisessä. Silti koiran tarkkuus ei lakkaa yllättämästä.

Tuoreessa tutkimuksessa paljastui, että koira voi jopa haistaa, onko ihminen stressaantunut. Queens University Belfastin tutkimuksen julkaisi tiedelehti Plos One.

Neljä koiraa koulutettiin tunnistamaan hiki- ja hengitysnäytteitä sisältäviä kangaspaloja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun koirat ymmärsivät, mitä niiltä haluttiin, aloitettiin varsinainen koe. Siihen osallistui 36 koehenkilöä, jotka tekivät lievästi stressaavaksi koettua laskentatehtävää. Suuri osa vapaaehtoisista teki kokeen laboratoriossa, ja heidän verenpaineensa ja sydämensä sykkeen havaittiin nousevan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vapaaehtoisilta otettiin hiki- ja hengitysnäytteet kahdesti, ennen tehtävää ja sen aikana. Näytteet vietiin koirille sen selvittämiseksi, erottivatko koirat ne toisistaan.

Tulos oli vaikuttava. Koirat tunnistivat stressaantuneilta otetut näytteet oikein 675 kertaa 720:sta.

”Tutkimus osoittaa, etteivät koirat tarvitse näkö- tai kuulohavaintoja havaitakseen ihmisten stressiä”, sanoo tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja, väitöskirjatutkija Clara Wilson yliopiston tiedotteessa.

Kyseessä oli ensimmäinen koe, joka osoitti koiran voivan haistaa stressin. Wilson toivoo, että sen tuloksia voidaan tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi terapiakoirien koulutuksessa.

Vierailija

Kyllä saman tekee kissa. Se yrittää lohduttaa isäntäänsä (Tai tuossa kissa/ihminen suhteessa asiat taitavat mennä päälaelleen) ja vaistoaa tunnetilat. Tämä lienee kaikkien nisäkkäiden ominaisuus, ei yksistään koiran. Eipä yleistetä asioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla