Pelokkaan ihmisen ihmisen haju tekee koirastakin pelokkaan. Kuva: <span class="photographer">LuKaS Cuba / Wikimedia Commons</span>
Pelokkaan ihmisen ihmisen haju tekee koirastakin pelokkaan. Kuva: LuKaS Cuba / Wikimedia Commons

Lemmikki ahdistuu hajusta itsekin.

Koirilla tunnetusti erinomainen hajuaisti, jolla ne keräävät tietoa ympäristöstä ja muista koirista. Nyt selvisi, että tunnistavat hajusta jopa ihmisten tunnetilan.

Asia varmistui unkarilaisten ja italialaisten tutkijoiden tekemässä kokeessa. Tutkijat keräsivät hikeä ihmisiltä, jotka oli pantu katsomaan videoita. Niiden oli tarkoitus herättää erilaisia tunteita: pelkoa, iloa tai ei erityisesti mitään.

Sitten tutkijat panivat koiran omistajansa kanssa huoneeseen, jossa oli myös vieras ihminen. Koira saattoi liikkua huoneessa vapaasti. Lisäksi huoneeseen laitettiin joko pelokkaan, iloisen tai neutraalissa tunnetilassa olleen ihmisen hikeä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hien luovuttajat osallistuivat kokeeseen vain eritteillään. He eivät olleet itse tilanteessa mukana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat huomasivat, että kun huoneessa oli pelkoa kokeneen ihmisen hikeä, koirat ahdistuivat. Niiden sydämen syke nousi, ne hakivat enemmän turvaa omistajastaan eivätkä uskaltaneet niin helposti lähestyä huoneessa ollutta vierasta ihmistä.

Pelokkaan ihmisen hikeä haistavan koiran reaktio erosi selvästi iloista tai neutraalia hikinäytettä aistivien koirien tunnelmista. Tutkimuksessa käytetyt koirat olivat labradorinnoutajia ja kultaisia noutajia.

Tutkija Márta Gácsi Budapestin Eötvös Loránd -yliopistosta kertoo New Scientist -lehdessä, että vaikka tiedetään hyvin koirien keräävän aisteillaan tietoa muista koirista ja ihmisistä, ei ole helppo erottaa tutkimuksessa sitä, minkä aistin kautta tieto välittyy.

Tutkimus ilmestyi Animal Cognition -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla