Eddie pääsi koekoiraksi. Kuva: Gregory Berns, Emory university
Eddie pääsi koekoiraksi. Kuva: Gregory Berns, Emory university

Koirilla on alkeellinen merkitysten taju.

Kun isäntä tai emäntä sutkaisee koiralleen ”Lenkille”, lemmikki valpastuu oitis. Reagoiko se vain siihen, että se hahmottaa jotakin olevan tapahtumassa, vai ymmärtääkö se peräti sille lausutun sanan sisällön?

Koiraihmiset vannovat, että kyse on jälkimmäisestä. Nyt he saavat tukea näkemykselleen Frontiers in Neuroscience -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan koirilla on alkeellinen merkitysten taju.

Asia vahvistui, kun yhdysvaltalaisen Emory-yliopiston ryhmä värväsi kokeisiin 12 koiraa omistajineen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koirat koulittiin ensin noutamaan kaksi erilaista esinettä nimeltä. Sitten koekoirat opetettiin makaamaan hievahtamatta magneettikuvauslaitteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varsinaisessa koetilanteessa koirat loikoilivat laitteessa , ja omistajat sanoivat niille opeteltujen esineiden nimiä näyttäen ne heti perään.

Vertailun vuoksi he esittelivät myös uusia esineitä ja lausuivat tekaistuja sanoja niiden yhteydessä. Samalla koirien aivotoimintaa kuvattiin.

Aivokuvat paljastivat, että koirien kuuloalueet reagoivat eri tavoin tuttuihin kuin höpönlöpösanoihin. Tutkijat pitävät tätä osoituksena alkeellisesta merkitysten tajusta.

Lemmikkien aivot vilkastuivat enemmän uusista höpösanoista kuin tutuista.

”Odotimme, että koirien hermosolut reagoivat eri tavoin tuttuihin ja tuntemattomiin sanoihin. Yllätys sen sijaan oli se, että tulos on vastakkainen ihmisiin verrattuna. Meidän aivomme reagoivat yleensä väkevämmin vanhastaan tuttuihin termeihin kuin upouusiin”, sanoo tutkijaryhmään lukeutunut Ashley Prichard.

Sisältö jatkuu mainoksen alla