Oikeanpuoleinen testikoira pystyi halutessaan lahjoittamaan ruokaa naapurihäkin puolelle. Kuva: Mylène Quervel-Chaumette/Vetmeduni Vienna
Oikeanpuoleinen testikoira pystyi halutessaan lahjoittamaan ruokaa naapurihäkin puolelle. Kuva: Mylène Quervel-Chaumette/Vetmeduni Vienna

Apua voi saada etenkin tuttu lajitoveri.

Ihmiset – ainakin jotkut meistä – auttavat toisiaan, vaikka siitä ei olisi itselle suoraa hyötyä. Nyt itävaltalaistutkijat osoittivat ensi kertaa, että koira kykenee samaan. Aiemmin koirien on todettu avustavan ihmistä käskystä, mutta nyt ne jelppivät lajitovereitaan vapaaehtoisesti.

Etologi Friederike Range Messerlin tutkimuskeskuksesta testasi asiaa 16 koiran avulla.

Kukin koira sai mahdollisuuden lahjoittaa toisille koirille herkkupaloja ilman, että se sai itse mitään. Homma hoitui siten, että koirat laitettiin parittain vierekkäisiin häkkeihin. Lahjoittajakoira sai vedettyä hampaillaan narusta kahta tarjotinta, joista toinen oli tyhjä ja toinen toi testiparin häkkiin ruokaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmeni, että koirat onkivat mieluusti ruokatarjottimia naapurilleen. Erityisen avuliaita ne olivat, mikäli avun kohde sattui olemaan vanha tuttu. Vieraita ne eivät auttaneet yhtä innokkaasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koe toistettiin useaan otteeseen. Kontrollitestit osoittivat, että koirat tajusivat, mistä oli kyse: ne osasivat vetää oikeasta narusta ruokaa itselleen eivätkä kiskoneet tarjottimia vain huvikseen.

Tutkijoiden mukaan tulos tukee oletusta, jonka mukaan yksilöiden väliset sosiaaliset suhteet ohjaavat sitä, huomioiko eläin muita vai ei.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Lyde19
Seuraa 
Viestejä17459

Kaverilla oli kaksi koiraveljestä joista toinen oli luonteeltaan tottelevainen ja rauhallinen. Toinen oli vähän räyhäkämpi. Jos joskus jäi pitsalaatkko keittiön pöydälle niin räyhäkämpi kiipesi pöydälle syömään ja tiputti pari palaa lattialle toiselle. Halusi varmaan tehdä siitä rikostoverin että ei jäisi yksin syylliseksi.

  • ylös 30
  • alas 8
jussipussi
Seuraa 
Viestejä87265

SamikoKu kirjoitti:
Meidänkin koira tappo naapurin kanoja ja toi ne evääksi toisen naapurin koiralle.
Naapurin koiralla nimittäin on niin lyhyet jalat ettei se saa itse kanaa kiinni.
Paljonko kanat maksoi?

  • ylös 12
  • alas 16
Sisältö jatkuu mainoksen alla