Labradorinnoutaja auttaa tutkijoita kehittämään syöpien määritysmenetelmiä.
Labradorinnoutaja auttaa tutkijoita kehittämään syöpien määritysmenetelmiä.

Koiran kirsu tunnistaa paksusuolensyövän ihmisen hengityksestä ja ulostenäytteestä.

Koirat pystyvät haistamaan paksusuolensyövän ihmisen hengityksestä ja ulostenäytteestä, osoitti Japanissa tehty tutkimus. Koiran hajuaisti erottaa sairauden jo sen varhaisessa vaiheessa.

Erikoiskoulutettu labradorinnoutaja ylsi lähes samaan tarkkuuteen kuin tavanmukainen syövän tunnistusmenetelmänä käytetty tähystys. Koira osui nuuhkaisudiagnoosissaan oikeaan 95-prosenttisesti, kun se pistettiin erottelemaan syöpäpotilaiden sekä terveiden tai muista vatsavaivoista kärsivien ihmisten näytteiden välillä.

Tarkimmin koiran nenä tunnisti näytteet, jotka oli saatu syövän varhaisvaihetta potevilta ihmisiltä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koiran kyky haistaa syöpä on todettu aiemminkin. Edeltävissä tutkimuksissa koirat ovat erottaneet hajusta melanooman, eturauhas-, keuhko-, rinta- ja munasarjasyövän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Japanilaistutkijat päättelevät, että syövillä tosiaan on ominaistuoksunsa, jonka saavat aikaan syöpäsolujen elimistöön levittämät kemialliset yhdisteet. Näiden ansiosta syöpä on mahdollista havaita jo ennen kuin se on ehtinyt levitä.

Koirista tuskin kuitenkaan koulutetaan syövän määrittäjiä, se kun olisi epäkäytännöllistä ja kallista. Sen sijaan näköpiirissä voi olla ilmaisimia, jotka pystyvät tunnistamaan syöville ominaisia haihtuvia yhdisteitä.

Tutkimuksen julkaisi Gut-lehti. Lue lisää koiran kirsudiagnooseista Tiede-lehden artikkelista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla