Punainen väri kuvaa koiran silmänliikkeitä ja sininen ihmisen. Mitä isompi ympyrä, sitä pidempään silmä kohdassa viipyi. Viivat esittävät silmän liikkeitä. Kuva: <span class="photographer">Heini Törnqvist</span>
Punainen väri kuvaa koiran silmänliikkeitä ja sininen ihmisen. Mitä isompi ympyrä, sitä pidempään silmä kohdassa viipyi. Viivat esittävät silmän liikkeitä. Kuva: Heini Törnqvist

Koira katseli pidempään kuvia, joissa oli vuorovaikutusta.

Koirat seuraavat tarkemmin ihmisten kuin koirien välisiä kohtaamisia. Tämä selvisi Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkimuksessa.

Tutkimuksessa tarkkailtiin silmänliikekameralla, miten 46 koiraa ja 26 ihmistä katsoivat erilaisia kuvia. Kuvissa oli kaksi koiraa tai ihmistä, jotka joko katsoivat toisistaan poispäin tai ottivat toisiinsa kontaktia, koirat leikkimällä ja ihmiset kättelemällä tai halaamalla.

Sekä ihmiset että koirat katselivat pidempään kuvia, joissa oli vuorovaikutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yllättäen koirat katsoivat pidempään kuvia ihmisten ja ihmiset koirien kohtaamisesta. Tämä voi tutkijoiden mukaan johtua siitä, että toisen lajin elekielen lukeminen on työläämpää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Toisen lajin seuraaminen voi olla myös mielenkiintoisempaa", arvelee tutkimusta johtanut kognitiotutkija Heini Törnqvist Helsingin yliopiston Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskuksesta.

Kaikki eläimet eivät ole yhtä kiinnostuneita ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta. Aiemmissa tutkimuksissa on esimerkiksi havaittu, että sudenpennut eivät ole yhtä hyviä ja kiinnostuneita lukemaan ihmisiä kuin samanikäiset koirat.

Törnqvistin mukaan on syytä uskoa, että kyse on osittain kesyyntymisen myötä tapahtuneesta evoluutiosta. Koirista on jalostunut parempia ihmisen tulkkeja kuin susista.

Yksi osoitus tästä saatiin hiljattain uutisoidusta kokeesta, jossa testattiin susien ja koirien ongelmanratkaisukykyä. Sudet tekivät tehtävänsä yksin, mutta koirat kääntyivät heti ongelmien ilmetessä ihmisen puoleen.

Oppimisellakin on roolinsa. Puolet tutkimukseen osallistuneista koirista oli tavallisia kotikoiria, osa Helsingin yliopiston kennelistä. Jälkimmäisillä on elämänsä aikana vähemmän ihmiskontakteja kuin lemmikeillä, ja ne myös tapaavat harvemmin uusia ihmisiä.

Harjaantumiseen viittaa se, että kotikoirat katsoivat ihmisten kuvia pidempään kuin kennelkoirat. Ne olivat siis kiinnostuneempia tulkitsemaan ihmisten välisiä sosiaalisia viestejä.

Kokeen ihmisistäkin osa oli harjaantuneempia koirien tulkkeja kuin toiset, sillä puolet koehenkilöistä oli aktiivisia koiraharrastajia. Loput tutkittavista eivät olleet koiraihmisiä. 

Silmänliikkeistä eroa ei kuitenkaan havaittu.

Sosiaaliset kuvat ovat myös vauvojen suosikkeja, viittaavat aiemmat tutkimukset. Ihmisten välistä vuorovaikutusta katsovat koirien lisäksi tarkkaan ainakin apinat.

Tutkimuksen julkaisi Royal Society Open Science ja siitä kertoivat Science ja Eläintieto.

Uutista on korjattu 2.10. klo 9.42. Koe-eläinkennel muutettu kenneliksi, koira-ammattilaiset koiraharrastajiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla