Tällainen valokuva kiinnostaa koiraa.
Tällainen valokuva kiinnostaa koiraa.

Etenkin lajitoverin kasvokuvat kiinnostavat. 

Koirat katsovat kuvia ja todennäköisesti hahmottavat, mitä ne esittävät, osoittivat Helsingin yliopiston tutkijat katseenseurantamenetelmää käyttäen.

Ihmisten tavoin koirat kiinnittivät testitilanteessa huomionsa kuvien informatiivisiin alueisiin, kuten kasvoihin. Koirat katsoivat mieluiten toisten koirien kuvia ja olivat kiinnostuneempia kasvokuvista kuin lelujen tai aakkosten kuvista.

Silmänliikkeiden seurantaa sovellettiin nyt ensimmäistä kertaa muiden kuin kädellisten kognitiivisten kykyjen tutkimukseen.Professori Outi Vainion johtama tutkimus osoittikin, että aiemmin inhimillisenä pidettyjä ominaisuuksia löytyy muiltakin kuin ihmisiltä ja muilta kädellisiltä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimukseen osallistui yksityishenkilöiden omistamia koiria. Eläimet opetettiin suoriutumaan testitilanteesta oma-aloitteisesti ja itsenäisesti, jotta omistajan läsnäolo ei vääristäisi tutkimustuloksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt kehitettyä menetelmää aiotaan käyttää vertailevassa kognitiivisessa tutkimuksessa. Ihmisten ja eläinten mielenilmiöiden erojen ja samankaltaisuuksien vertailu syventää ihmiskuvaa, koska se tuo uutta tietoa ihmisen kognitiivisten taitojen evoluutiosta.

Menetelmää voidaan käyttää myös ihmisille ja koirille yhteisten kognitiivisten häiriötilojen, kuten Alzheimerin taudin, ADHD:n ja autismin mallinnuksessa.

Tutkimuksen julkaisi Animal Cognition. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla