Yksin jäämisestä ahdistuvat koirat suhtautuvat asioihin muutenkin kielteisesti.
 

Monet koirat stressaantuvat, kun ne jätetään yksin kotiin. Ne osoittavat tämän haukkumalla, rikkomalla esineitä tai tekemällä tarpeensa sisälle. Nyt uusi Current Biology -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että tällainen eroahdistus ilmenee useimmiten koirilla, jotka myös ilmaisevat 'pessimististä' käyttäytymistä.

"Tiedämme, että ihmisten tunnetilat vaikuttavat heidän arvioihinsa; onnelliset ihmiset arvioivat tulkinnanvaraisen tilanteen muita positiivisemmin", sanoi Mike Mendl Bristolin yliopistosta. "Nyt näyttää siltä, että tämä pätee myös koiriin; yksin jätettäessä ahdistuneesti käyttäytyvät koirat ovat taipuvaisia arvioimaan tulkinnanvaraiset tapahtumat negatiivisesti. Niiden ahdistunut käyttäytyminen voi heijastaa negatiivista emotionaalista tilaa."

Uudet havainnot viittaavat myös mahdollisuuteen, että jotkin koirat ovat muita taipuvaisempia reagoimaan ahdistuneesti hylkäämiseen, ja että tämä liittyy niiden yleiseen mielentilaan. Tämä on oleellista, koska "erilläänoloon liittyvä ahdistus on hyvin tavallista koirilla, joten koirien hyvinvoinnin kannalta olisi tärkeää ennustaa, mitkä koirat käyttäytyvät näin ja kohdella niitä sen mukaisesti", Mendl sanoi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat tekivät kokeensa 24 koiralla, jotka edustivat molempia sukupuolia. Jokaisen koiran eroahdistukäyttäytyminen testattiin ensin. Tutkija oli koiran kanssa eristetyssä huoneessa 20 minuuttia. Seuraavana päivänä he ottivat koiran takaisin huoneeseen ja jättivät sen yksin viideksi minuutiksi samalla, kun sen käyttäytyminen tallennettiin videolle. Näiden viiden minuutin aikana tutkijat havaitsivat haukkumista, huonekalujen päällä hyppimistä, oven raapimista ja toisteista käyttäytymistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkiakseen samojen koirien päätöksentekoa tutkijat treenasivat niitä odottamaan, milloin kulho sijoitettiin huoneessa tiettyyn, 'positiiviseen' paikkaan, jolloin se sisälsi ruokaa. Jos se sijoitettiin toiseen, 'negatiiviseen' paikkaan, se oli tyhjä. Sen jälkeen tutkijat sijoittivat kulhon sattumanvaraisiin paikkoihin näiden kahden sijainnin välillä. Koirat, jotka juoksivat nopeasti epämääräisesti sijoitetulle kulholle odottaen ruokapalkintoa, luokiteltiin 'optimisteiksi', kun taas koirat jotka eivät odottaneet ruokaa arvioitiin 'pessimisteiksi'.

Analyysi osoitti, että pessimistisiä arvioita tehneet koirat osoittivat myös enemmän eroahdistukseen liittyvää käyttäytymistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla