Saksanpaimenkoirat jahtaavat omaa häntäänsä tavallisemmin kuin monen muun rodun koirat.
Saksanpaimenkoirat jahtaavat omaa häntäänsä tavallisemmin kuin monen muun rodun koirat.

Syynä saattavat olla vähäiset vitamiinit. 

Tuoreessa suomalaistutkimuksessa on paljastunut lukuisia yhteisiä piirteitä koirien hännänjahtauksella ja ihmisten pakko-oireilla. Koirat tarjoavatkin Helsingin yliopiston ja Folkhälsanin tutkijoiden mukaan erinomaisen eläinmallin ihmisen pakko-oireisuuden geenitaustan ja ympäristötekijöiden tutkimukseen.

Kuten ihmisen pakko-oireilu myös hännänjahtaus puhkeaa varhain. Molempien syntyyn vaikuttavat varhaisiän kokemukset, sukuhormonit sekä perinnöllinen riski. Lisäksi ihmisten ja koiran vaivoja yhdistää se, että erityyppiset pakko-oireet esiintyvät päällekkäin ja että lisäravinteet voivat tuoda lievitystä.

Toistuvaa hännänjahtausta on havaittu usealla koirarodulla, mutta maailmanlaajuisesti eniten bullterriereillä ja saksanpaimenkoirilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimukseen osallistui lähes 400 suomalaista bullterrieriä, kääpiöbullterrieriä, saksanpaimenkoiraa sekä staffordshirenbullterrieriä. Koirilta otettiin verinäytteet, ja omistajat täyttivät stereotyyppistä käyttäytymistä kartoittavan kyselylomakkeen. Lisäksi omistajat arvioivat koiran persoonallisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osa tutkimuksen koirista jahtasi häntäänsä päivittäin useita tunteja, osa muutaman kerran kuukaudessa, osa ei ollut koskaan tehnyt sitä. Hännänjahtaus alkoi koirilla useimmiten jo 3-6 kuukauden iässä, ennen sukukypsyyttä.

Tutkimuksen mielenkiintoisimpia löydöksiä on yhteys vitamiineihin ja mineraaleihin. Ruokansa mukana lisäravinteita, erityisesti vitamiineja ja mineraaleja saaneet koirat jahtasivat vähemmän häntäänsä.

"Tutkimuksemme ei todista varsinaista syy-seuraus-yhteyttä siten, että vitamiinit hillitsisivät hännänjahtausta, mutta mielenkiintoista on, että samansuuntaisia alustavia tuloksia on saatu myös ihmisten pakko-oireista", toteaa tutkija Katriina Tiira.

Jatkotutkimuksen avulla pyritään selvittämään, voisiko vitamiineista olla apua hännänjahtauksen hoidossa.

Aikainen ero emosta sekä emon huono hoito olivat myös hännänjahtaukselle altistavia tekijöitä. Varhaisen eron emosta on havaittu muillakin eläimillä altistavan stereotyyppiselle käyttäytymiselle, mutta tämä on ensimmäinen kerta kun yhteys havaittiin koirilla.

Ulkoilun tai harrastusten määrällä sen sijaan ei näyttänyt olevan yhteyttä hännänjahtaukseen.

Tutkimuksen julkaisi PlosOne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla