Koira pitää omistajansa sydämen terveenä. Kuva: Anne Vatén / HS
Koira pitää omistajansa sydämen terveenä. Kuva: Anne Vatén / HS

Koira suojaa erityisen paljon yksinasuvien terveyttä, osoittaa Ruotsissa tehty jättitutkimus.

Koira näyttää suojaava ennenaikaiselta kuolemalta, huomattiin ruotsalaisessa tutkimuksessa. Sen mukaan koiranomistajia kuoli seuranta-aikana vähemmän kuin muita ihmisiä sydän- ja verisuonitauteihin.

Erityisen vahvasti lemmikki varjelee yksinasuvia. Koiran omistavan sinkun kuoleman riski oli 33 prosenttia pienempi kuin koirattoman. Sydän- ja verisuonitaudin riski taas oli 11 prosenttia pienempi.

”Koira on ehkä tärkeä perheenjäsen yksinasuvien kodeissa”, kommentoi Uppsalan yliopiston tutkija Mwenya Mubanga, joka oli yksi tutkimuksen päätekijöistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koirarodullakin oli väliä. Metsästykseen jalostetut koirat antoivat parhaan sydänsuojan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sydän- ja verisuonitautien ja koiran omistamisen yhteyttä selvittänyt tutkimus oli poikkeuksellisen suuri. Aineistossa oli yli 3,4 miljoonaa ihmistä, joiden ikä vaihteli 40:stä ja 80:een. Heitä seurattiin kaikkiaan 12 vuotta.

Väestötutkimuksen perusteella ei voi päätellä syy-yhteydestä. On mahdollista, että koira voi lisätä omistajiensa terveyttä ja liikkumista tai sitten terveesti ja liikunnallisesti elävät ihmiset vain hankkivat useammin koiran.

Moni tutkimus puhuu sen puolesta, että koira nimenomaan lisää liikkumista. Juuri koiran hankkineet ihmiset raportoivat kävelevänsä enemmän. He eivät myöskään anna kurjan sään estää ulos lähtemistä.

Terveyttä suojaava vaikutus voi myös johtua siitä, että koira tarjoaa sosiaalista tukea. Siitä kielii sekin, että nimenomaan yksinasuvat hyötyvät koirasta eniten. Yksinäisyyden kokemukset lisäävät tunnetusti masennuksen ja sydänsairauksien riskiä, mutta koira kotona mitä ilmeisimmin torjuu yksinäisyyttä.

Tutkijat tarkastelivat koiranomistamisen ja sydänsairauksien yhteyttä erikseen myös kaksosaineistolla. Siinä suojaavaa vaikutusta ei havaittu.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Sisältö jatkuu mainoksen alla