Kalliopiirrosten koirat muistuttavat nykyistä kaanaankoiraa. Se on yksi maailman vanhimmista koiraroduista. Kuvat Alexandra Baranova/CC ja Maria Guagnin et al.
Kalliopiirrosten koirat muistuttavat nykyistä kaanaankoiraa. Se on yksi maailman vanhimmista koiraroduista. Kuvat Alexandra Baranova/CC ja Maria Guagnin et al.
Metsästäjästä koiriin kulkevat nauhat on tulkittu lieaksi. Kuva: Maria Guagnin et al.
Metsästäjästä koiriin kulkevat nauhat on tulkittu lieaksi. Kuva: Maria Guagnin et al.

Koirat kulkivat metsällä lieassa jo 9 000 vuotta sitten.

Saudi-Arabiasta on löytynyt luultavasti maailman vanhin koiria esittävä kalliopiirros. Jos kuvan ikä, 9 000 vuotta, osoittautuu luotettavaksi, ihminen on pitänyt koiraa tärkeänä omaisuutena aiemmin kuin on luultu.

Kaiverruksessa koirat ympäröivät metsästäjää, jolla on kädessään jousi. Metsästäjän lanteilta lähtee liekaa muistuttava nauha kahden koiran kaulaan. Juuri tämä viittaa siihen, että koiria on pidetty kiinni.

Tähän asti vanhimmat todisteet näin tiiviistä yhteydestä ovat egyptiläisitä seinämaalauksista 5 500 vuoden takaa, sanoo Angela Perri, saksalaisen Max Planck -instuutin arkeologi Science-lehdessä. Perri teki löydön yhdessä kollegansa Maria Guagninin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijoiden mukaan liekojen avulla arvokkaat vainukoirat on saatettu pitää ihmisten lähellä suojassa. Kytkeminen voi liittyä myös koirien koulutukseen. Hihnan kytkeminen metsästäjän lantiolle käy järkeen, koska se jättää kädet vapaiksi jousella ampumista varten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Metsästäjä-keräilijät saapuivat nykyiseen Saudi-Arabiaan Shuwaymisin alueelle noin 10 000 vuotta sitten. He jättivät elämästään jälkipolville suuren määrän kalliopiirroksia. Vanhimmat kuvat esittävät naisfiguureja. Noin 7 000–8 000 vuotta sitten maanviljelyn alettua kallionseinämiin pääsivät temmeltämään lampaat, vuohet ja muut hyötyeläimet.

Todiste koirien ja ihmisten yhteiselosta tunnistettiin näiden ajanjaksojen välistä. Useissa kalliopiirroksissa esiintyy selvästi nykyistä kaanaankoiraa muistuttavia koiria metsästämässä villiaaseja, vuorikauriita ja gaselleja yhdessä ihmisen kanssa.

Koirat on kuvattu varsin tarkasti. Niiden yksilölliset turkin kuviot, sukupuoli ja asento on selvästi pyritty tallentamaan piirrokseen. Ihmiset siis kuvasivat piirroksissa tuttuja koiriaan.

Ne olivat todella tärkeitä, rakastettuja kumppaneita, kommentoi Science-lehdessä australialainen arkeologi Paul Tacon, joka ei itse osallistunut tutkimukseen.

Kalliopiirroksia ei voitu ajoittaa suoraan. Tutkijat päättelivät niiden iän muun muassa kallion kuluneisuuden ja kuva-aiheiden järjestyksen perusteella. Kuvien ikää täsmättiin myös siihen, milloin ihmisten tiedetään Shuwaymisissa ryhtyneen kasvattamaan karjaa.

Kuvien tarkka ajoitus vaatisi pohjakseen vertailukohtaa jostain hyvin tunnetusta arkeologisesta kohteesta. Sellaisia ei kuitenkaan alueella ole, joten tehtävä on hankala. Paul Tacon huomauttaa kuitenkin, että Perrin ja Guagninin laatima kronologia on ”vankalla pohjalla”.

Vaikka koirapiirrokset osoittautuisivat hieman tuoreemmiksi kuin nyt arvioidaan, kyse on silti ensimmäisistä kalliopiirroksista, joissa koiran ja ihmisen läheinen side on selvä.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Anthropological Archaeology

Punde
Seuraa 
Viestejä2041

Ei välttämättä Bulldoggi pidä kissaa pois pihaltasi, riippuu yksilöstä. Meidänkin toinen tykkäisi kissoista, ja marsuistakin. Toinen tahtoo tappaa naapurin koirankin, kissoista puhumattakaan!
Bassettia kiinnostaa vain ruoka.
Ei se Bentley video kamerasta vaivaannu, tahtois vaan purrata jotakin ELÄVÄÄ LIHAA!

Sisältö jatkuu mainoksen alla