Koirat moraalikokeessa. Kuva: <span class="photographer">Mylene Quervel-Chaumette/Vetmeduni Vienna</span>
Koirat moraalikokeessa. Kuva: Mylene Quervel-Chaumette/Vetmeduni Vienna
Auttaako vai eikö auta, koira ehkä miettii. Kuva: Rachel Dale/Vetmeduni Vienna
Auttaako vai eikö auta, koira ehkä miettii. Kuva: Rachel Dale/Vetmeduni Vienna

Koirien anteliaisuudesta saatiin nyt aiempaa vakuuttavampaa näyttöä.

Toisten epäitsekästä auttamista on usein pidetty vain ihmiselle ominaisena piirteenä, mutta eläinkokeet ovat alkaneet horjuttaa tätä oletusta.

Nyt kyytiä myytille antavat Sveitsissä tutkitut koirat.

Aiemmissa kokeissa on havaittu, että koirat tarttuvat kernaasti tilaisuuteen jakaa toisille koirille herkkuja, vaikka niille itselleen ei heruisi suupalan vertaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Erityisen anteliaita koirat ovat tuttuja koirakavereita kohtaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tätä on testattu kokeella, joissa koira saa narusta vetämällä tarjoiltua naapurihäkkiin joko täyden tai tyhjän herkkutarjottimen.

Nyt tehdyssä tutkimuksessa tutkijat panivat koirien anteliaisuuden koetukselle uuden, vaikeamman koeasetelman avulla.

Tutkijat askartelivat koirille puisen pelilaudan, jolle he asettelivat erinäköisiä pelimerkkejä. Koirille opetettiin aluksi, että tiettyä pelimerkkiä koskemalla ne saavat herkkuja.

Kun koirat jo osasivat tökkiä tätä merkkiä herkkujen toivossa, niille opetettiin kaksi uutta pelimerkkiä.

Toista koskemalla herkkupalkinto menikin naapurihäkissä majailevalle koiralle, toisen valitsemisesta ei seurannut mitään erityistä.

Vaikka kokeesta tuli koirille huomattavasti monimutkaisempi kuin aikaisemmissa tutkimuksissa, jakoivat ne edelleen herkkuja innokkaasti myös naapurihäkkiin.

Tosin ne eivät olleet aivan yhtä avokätisiä kuin helpommissa narunvetokokeissa.

Jälleen kerran koirien välinen suhde vaikutti auttamishaluun: tutut koirat saivat herkkupaloja liki kolme kertaa useammin kuin vieraat.

Yllättävää kyllä, toisten koirien läsnäolo vaikutti koetta suorittavan murren valintoihin. Koirat jakoivat herkkuja naapurihäkkiin kernaammin, jos koehuoneessa oli läsnä kolmaskin koira.

Uudet kokeet vahvistivat aiemmin saatua käsitystä koirien anteliaisuudesta.

Saman piirteen testaaminen eri koeasetelmilla on eläintutkimuksessa tärkeää, sillä menetelmä voi vaikuttaa tuloksiin merkittävästi ja jopa vääristää niitä.

Esimerkiksi simpansseja on pidetty narukokeiden perusteella perin anteliaina.

Taannoin brittiläinen tutkimusryhmä kuitenkin julkisti koetuloksia, joiden perusteella simpanssien avuliaisuus vaikutti ennemmin huonojen koeasetelmien luomalta illuusiolta kuin eläinten todelliselta ominaisuudelta.

Uuden tutkimuksen julkaisi Plos One.

Keijona
Seuraa 
Viestejä19535

Ja pikku lisäys, jonka koirat näyttävät tajuavan.Mitä enemmän otat toisia huomioon, sitä helpommin asiat muiden kanssa sujuu. Itsekkyys ja yksityinen on pahoja asioita, vaikka lyhytnäköiset hedonistit harhakuplatodellisuudessa päinvastaista itseleen uskottelevat.

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla