Koirat moraalikokeessa. Kuva: Mylene Quervel-Chaumette/Vetmeduni Vienna
Koirat moraalikokeessa. Kuva: Mylene Quervel-Chaumette/Vetmeduni Vienna
Auttaako vai eikö auta, koira ehkä miettii. Kuva: Rachel Dale/Vetmeduni Vienna
Auttaako vai eikö auta, koira ehkä miettii. Kuva: Rachel Dale/Vetmeduni Vienna

Koirien anteliaisuudesta saatiin nyt aiempaa vakuuttavampaa näyttöä.

Toisten epäitsekästä auttamista on usein pidetty vain ihmiselle ominaisena piirteenä, mutta eläinkokeet ovat alkaneet horjuttaa tätä oletusta.

Nyt kyytiä myytille antavat Sveitsissä tutkitut koirat.

Aiemmissa kokeissa on havaittu, että koirat tarttuvat kernaasti tilaisuuteen jakaa toisille koirille herkkuja, vaikka niille itselleen ei heruisi suupalan vertaa.

Erityisen anteliaita koirat ovat tuttuja koirakavereita kohtaan.

Tätä on testattu kokeella, joissa koira saa narusta vetämällä tarjoiltua naapurihäkkiin joko täyden tai tyhjän herkkutarjottimen.

Nyt tehdyssä tutkimuksessa tutkijat panivat koirien anteliaisuuden koetukselle uuden, vaikeamman koeasetelman avulla.

Tutkijat askartelivat koirille puisen pelilaudan, jolle he asettelivat erinäköisiä pelimerkkejä. Koirille opetettiin aluksi, että tiettyä pelimerkkiä koskemalla ne saavat herkkuja.

Kun koirat jo osasivat tökkiä tätä merkkiä herkkujen toivossa, niille opetettiin kaksi uutta pelimerkkiä.

Toista koskemalla herkkupalkinto menikin naapurihäkissä majailevalle koiralle, toisen valitsemisesta ei seurannut mitään erityistä.

Vaikka kokeesta tuli koirille huomattavasti monimutkaisempi kuin aikaisemmissa tutkimuksissa, jakoivat ne edelleen herkkuja innokkaasti myös naapurihäkkiin.

Tosin ne eivät olleet aivan yhtä avokätisiä kuin helpommissa narunvetokokeissa.

Jälleen kerran koirien välinen suhde vaikutti auttamishaluun: tutut koirat saivat herkkupaloja liki kolme kertaa useammin kuin vieraat.

Yllättävää kyllä, toisten koirien läsnäolo vaikutti koetta suorittavan murren valintoihin. Koirat jakoivat herkkuja naapurihäkkiin kernaammin, jos koehuoneessa oli läsnä kolmaskin koira.

Uudet kokeet vahvistivat aiemmin saatua käsitystä koirien anteliaisuudesta.

Saman piirteen testaaminen eri koeasetelmilla on eläintutkimuksessa tärkeää, sillä menetelmä voi vaikuttaa tuloksiin merkittävästi ja jopa vääristää niitä.

Esimerkiksi simpansseja on pidetty narukokeiden perusteella perin anteliaina.

Taannoin brittiläinen tutkimusryhmä kuitenkin julkisti koetuloksia, joiden perusteella simpanssien avuliaisuus vaikutti ennemmin huonojen koeasetelmien luomalta illuusiolta kuin eläinten todelliselta ominaisuudelta.

Uuden tutkimuksen julkaisi Plos One.

Keijona
Seuraa 
Viestejä5653
Liittynyt13.3.2015

Koirat auttoivat taas toisiaan epäitsekkäästi

Ja pikku lisäys, jonka koirat näyttävät tajuavan.Mitä enemmän otat toisia huomioon, sitä helpommin asiat muiden kanssa sujuu. Itsekkyys ja yksityinen on pahoja asioita, vaikka lyhytnäköiset hedonistit harhakuplatodellisuudessa päinvastaista itseleen uskottelevat.
Lue kommentti

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Euroopan avaruusjärjestön havainnekuvassä on asteroidi Didysos ja sitä kiertävä kappale, johon tutkijat törmäyttäisivät luotaimen.

Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasan ja Euroopan Esan tutkijat haluavat selvittää, miten asteroideja voitaisiin torjua, mutta Euroopan puolelta rahoitus on jäissä.

Kuulussa Armageddon-katastrofielokuvassa 1990-luvulta Bruce Willisin johtama tiimi lähetetään avaruuteen räjäyttämään Maata kohti syöksyvä asteroidi palasiksi.

Yhdysvaltojen ja Euroopan avaruusjärjestöjen Nasan ja Esan tutkijat suunnittelevat vähän samaa, mutta paljon pienemmässä mitassa ja ilman ydinpommeja.

Niin sanottu Aida-hanke on ollut vireillä jonkin aikaa. Nimi tulee sanoista Asteroid Impact and Deflection Assessment.

Sen tarkoitus on laukaista luotain Didymos-asteroidille, jota kiertää myös pieni kuu. Didymoksen läpimitta on 800 metriä ja sitä kiertävän kappaleen läpimitta on 150 metriä.

Tutkijat haluavat törmäyttää luotaimen tähän pienempään kappaleeseen. Ajatuksena on tutkia, miten asteroidien ratoja pystytään muuttamaan törmäyksellä.

Aida koostuisi kahdesta luotaimesta: eurooppalaisten Aim laukaistaisiin ensin ja se asettuisi kiertämään Didymosta.

Aim tekisi tärkeitä mittauksia ja sen jälkeen laukaistaisiin amerikkalaisten Dart, joka törmäisi Didymoksen kuuhun ja suistaisi sen radaltaan.

Didymos sopii kohteeksi, koska se on lähellä ja törmäyskoe ei saisi sen kuuta syöksymään Maata kohti. Didymoksen kuu on myös samaa kokoluokkaa kuin maapalloa todennäköisimmin uhkaavat asteroidit. Asiasta kertoo Nasan verkkosivu.

Uhkaavia asteroideja ei tällä hetkellä tunneta. Asteroidivyöhykkeellä on kuitenkin tuhansia ja tuhansia kappaleita, jotka voisivat mahdollisesti joskus ajautua törmäämään maapalloon.

Kiviä putoilee silloin tällöin. Kuuluisa Siperian Tunguskan räjähdys vuonna 1908 aiheutui todennäköisesti pienehkön asteroidin törmäyksestä. Vuonna 2013 Tšeljabinskin yllä räjähti meteori, joka aiheutti 1 600 ihmisen loukkaantumisen.

Tutkijat uskovat, että asteroidien törmäykseltä voidaan suojautua. Siksi Aida-hankkeen eteneminen olisi tärkeää.

”Emme ole voimattomia asteroidien edessä. Mutta meidän täytyy harjoitella niiden torjumista tosielämässä siltä varalta, että joskus joudumme oikeasti suistamaan asteroidin radaltaan”, sanoo yhdysvaltalaista osaa hankkeesta johtava Andrew Cheng tiedotteessa.

Viime joulukuussa Euroopan avaruusjärjestö Esan jäsenmaat peruivat rahoituksen toiselta hankkeeseen tarvittavalta luotaimelta

Rahat ohjattiin Marsista elämää etsivään ExoMars-hankkeeseen.

Nyt tutkijat yrittävät lobata asteroidihanketta taas henkiin.

Latviassa pidetyssä tapaamisessa tutkijat esittivät halvemman vaihtoehdon Aimin toteuttamiseksi.

Uudessa versiossa luotaimesta olisi riisuttu Didymoksen kuuhun suunniteltu laskeutuja ja poistettu tutkajärjestelmä, joka luotaisi kuun rakennetta. Hintalappu olisi nyt 210 miljoonaa.

Nasan Dart-hanke eli varsinainen törmääjä etenee eurooppalaisista huolimatta, mutta Dart ei pysty tekemään kaikkia niitä tärkeitä mittauksia, joihin Aimia tarvittaisiin.

Aimin pitäisi mitata tarkasti kappaleen massa, jotta törmäyksen vaikutukset voitaisiin myös mitata.

”Emme ole koskaan kokeilleet asteroidin työntämistä radaltaan eikä sitä voi testata laboratoriossa mitenkään. Meidän täytyy selvittää, pitävätkö simulaatiomme ja mallimme paikkansa”, kertoo Esan johtaja Jan Woerner.

Nasa rakentaa Dart-luotaintaan edelleen alkuperäisessä aikataulussa. Sen olisi tarkoitus törmätä asteroidiin vuonna 2022.

Tutkijat sanovat, että parasta olisi ollut saada Aim tekemään mittauksia samaan aikaan Dartin kanssa. Aim pystyy heidän mukaansa hoitamaan tehtävänsä myös törmäyksen jälkeen, jos hanke ylipäätään saa rahoitusta.

Koirat, joilla oli tietty muoto oksitosiiniin liittyvästä geenistä, kääntyvät herkemmin omistajansa puoleen. Sama geenivariantti löytyi myös susilta.

Aivoissa erittyvä kiintymyshormoni oksitosiini on tärkeä osa ihmisten välistä sosiaalista kanssakäymistä. Hellyydenosoitukset kuten halaaminen ja suutelu saavat oksitosiinia erittymään, ja sitä vapautuu erityisesti seksin aikana.

Oksitosiini säätelee myös ihmisen ja lemmikkien välistä elämää. Lemmikin silittely vapauttaa oksitosiinia, ja samalla tavoin koirankin aivot raksuttavat.

Ruotsalaisessa Linköpingin yliopistossa tutkittiin oksitosiinin vaikutusta kultaisiin noutajiin. Koirat, joilla oli tietty geenimuunnos oksitosiinireseptoriin liittyvällä alueella perimässä, kääntyivät herkemmin omistajansa puoleen pyytääkseen apua.

Tutkimuksessa pantiin 60 kultaista noutajaa ratkaisemaan yksinkertainen pulma. Niiden piti avata kansi saadakseen herkkupalan.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen kansi suljettiin niin, ettei koira voinut saada sitä auki. Tarkoitus oli katsoa, miten herkästi koira hakee omistajaltaan apua.

Kolme varttia ennen koetta koirien kuonoon suihkutettiin joko oksitosiinia tai suolavesiliuosta. Sitten tutkijat ottivat aikaa, kuinka kauan koira jaksaa itsekseen painia kannen kanssa.

Oksitosiinisuihke todella vaikutti, mutta vain osaan koirista. Sellaiset koirat, joilla oli tietty oksitosiinireseptoriin liittyvä geenivariantti, tulivat helpommin pyytämään apua omistajaltaan.

Samoja koiria testattiin myös suolavesiliuoksella, mikä odotetusti ei vaikuttanut avuntarpeen lisääntymiseen.

Kaikista koirista otettiin dna-näytteet. Tutkijat paikansivat erityyppisiä muunnoksia oksitosiinigeenien lähistöllä niiden kromosomistossa. Niin sanotun AA-genotyypin koirat reagoivat oksitosiiniin, kun taas GG-genotyypin koirat eivät.

Samaa vaihtelua havaittiin myös susilla. Tutkijat analysoivat 21 suden dna:ta niiden verinäytteistä.

Toisin sanoen oksitosiinireseptoriin liittyvät muunnokset olivat susilla jo ennen niiden kesyttämistä koiriksi. Se voi selittää, miksi tietyt sudet muinoin tulivat paremmin ihmisten kanssa toimeen.

”Tulokset antavat olettaa, että ihmiset aikoinaan valitsivat kesytettäviksi yhteistyökykyisiä susia ja jalostivat niistä seuraavia sukupolvia”, sanoo tiedotteessa Mia Persson, yksi tutkijoista.

Tutkimuksen julkaisi Hormones and Behaviour.