Koirat muodostavat ihmisiin sidettä muun muassa katsekontaktin avulla, mutta mahdollisesti myös kyynelin. Kuva: Shutterstock
Koirat muodostavat ihmisiin sidettä muun muassa katsekontaktin avulla, mutta mahdollisesti myös kyynelin. Kuva: Shutterstock

Kyynelehtivä koira herättää ihmisessä mahdollisesti voimakkaamman huolehtimisen halun.

Koirat mahdollisesti itkevät ilosta, kun ne tapaavat omistajansa kanssa eron jälkeen, kertoo uusi tutkimus.

Current Biology -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa testattiin tiedettävästi ensimmäistä kertaa eläinten kyynelehdintää tunteikkaissa tilanteissa.

”Me emme ole koskaan aikaisemmin kuulleet löydöstä, että eläimet kyynelehtisivät iloisissa tilanteissa, kuten jälleennäkemisessä omistajiensa kanssa”, yksi tutkimuksen tekijöistä, Takefumi Kikusui sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat mittasivat koirien kyyneleiden määrää testillä, jossa alaluomen alle asetetaan testilappu. Koiria mitattiin tilanteessa, jossa ne olivat tavallisessa vuorovaikutuksessa omistajansa kanssa, ja tilanteissa, joissa ne tapasivat omistajansa usean tunnin eron jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eron jälkeisissä tapaamissa koirien kyyneleiden tuotanto nousi merkitsevästi viiden mitatun minuutin ajaksi.

Lisäksi tutkimuksessa selvisi, että kyyneleiden määrä oli suurempi omistajansa tavatessaan kuin silloin, kun se tapasi muita koiria tai tuntemattomia ihmisiä.

Tutkijoiden mukaan koirien kyyneleet saattavat liittyä tunnesiteen rakentamiseen. He tutkivat siksi myös koirien omistajia näyttämällä heille kuvia heidän koiristaan ilman kyyneleitä ja keinotekoisesti lisätyin kyynelein.

Omistajilta kysyttiin, kuinka kovan halun huolehtia koirasta kuva aiheutti.

”Koirien kuvat keinotekoisilla kyynelillä arvioitiin huomattavasti korkeammalle kuin tavalliset kyyneleettömät koirakuvat”, Kikusui kertoo.

”On mahdollista, että koirat, jotka kyynelehtivät enemmän vuorovaikuttaessaan omistajiensa kanssa, saavat enemmän hoivaa omistajiltaan”, Kikusui arvelee.

bovè ßæýñ
Seuraa 
Viestejä14807

NasseSetä kirjoitti:
bovè ßæýñ kirjoitti:
Nasse itkee kotiin päästessään? 

Mielenkiintoista. 

Miksi itkisin, kaikki on omaa ja maksettua.
Ei mulla ole pääministerisyndroomaa.

Koirat itkevät tavatessaan omistajansa. Ja omistaja on yleensä kotona. 

Homer_Backland
Seuraa 
Viestejä40592

NasseSetä kirjoitti:
Meinaatteko että koiratkin kyynelehtivät hyötyäkseen, niinkuin marin?

Sanna itki koska tiesi menettävänsä hyväpalkkaisen duunin ja pääsevänsä jälleen kaupankassaksi.

These wind turbines must for that reason in a deeper sense be of a timeless beauty, so that they do not in three or four decades hence burden a later generation with a heavy task of removing angular skeletons.....

Ulrich Hütter (1942)

Aerodynamics is highly educated guessing, worked out to 5 decimal places.

Fred Lindsey

Sisältö jatkuu mainoksen alla