Koirat liikkuvat omistajansa tahdissa. Kuva: <span class="photographer">Chris Reynolds / Wikimedia Commons</span>
Koirat liikkuvat omistajansa tahdissa. Kuva: Chris Reynolds / Wikimedia Commons

Joutuessaan vieraaseen ympäristöön koira alkaa seurata liikkeissä keskimäärin kolmen ja puolen sekunnin viipeellä omistajaansa.

Vierekkäin kävelevät ihmiset sovittavat huomaamattaan toistensa liikkeet toisiinsa. Myös koira tekee samoin omistajansa kanssa, vahvistavat tutkijoiden kokeet.

Viitisenkymmentä koiraa omistajineen osallistui kokeisiin, jossa omistaja-koirapari liikkui ja pysähteli molemmille entuudestaan tuntemattomassa huoneessa.

Aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että koira liikkuu omistajansa tahtiin, mutta näissä tapauksissa eläin on ollut talutushihnassa. Koiralla ei ole ollut paljon muuta mahdollisuutta kuin seurata omistajaansa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tällä kertaa koirat saivat liikkua vapaasti. Siitä huolimatta ne jäljittelivät toimissaan omistajaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun omistaja lähti liikkeelle tai pysähtyi, kesti keskimäärin 3,4 sekuntia, kun koirakin lähti liikkeelle tai pysähtyi.

Video näyttää, miten koira lähtee saman tien seuraamaan omistajaansa, joka ei ota mitään kontaktia lemmikkiinsä.

Toisessa videossa koira seuraa omistajaa ja pysähtyy, kun omistajakin pysähtyy.

Jäljittely ulottui jopa katseeseen. Mitä enemmän omistaja katseli huoneen etuosaan, sitä enemmän koirakin katseli sinne.

Ylipäätään koirat viipyivät siellä päin huonetta, missä omistajakin oli. Lemmikit olivat 80 prosenttia ajasta omistajansa vierellä.

Tutkijoiden mukaan omistajat toimivat lemmikkiensä huomion vangitsijoina samaan tapaan kuin äidit pienille lapsilleen.

Koiria ilmeisesti yllyttää yhdenmukaisuuteen omistajansa kanssa ainakin kiintymys ja kokemus. Koirat tyypillisesti kiintyvät läheisesti omistajiinsa. Läheisyyden tiedetään ihmisissäkin lisäävän käyttäytymisen vaistomaista yhdenmukaistumista.

Koirat ovat voineet myös kokemuksesta oppia mukailemaan omistajaa. Lemmikit ovat talutushihnassa tottuneet nykäyksiin, jos eivät kulje samaan tahtia kuin omistaja. Toisaalta ne usein saavat palkinnoksi rapsutusta tai muuta hellintää, kun tulevat omistajansa luo.

Kokemuksen merkityksen puolesta puhuu se, että vanhemmat eli siis kokemuksen pidempään koulimat koirat olivat nopeampia reagoimaan omistajan liikkeisiin.

On kuitenkin mahdollista, että tutkimukseen oli valikoinut koiranomistajia, joilla on erityisen kiinteä suhde lemmikkeihinsä. Tämäkin voisi selittää voimakkaan yhdenmukaisuuden. Aiemmin on löydetty jopa hormonitoiminnan samantahtisuutta hyvin läheisten omistajien ja koirien välillä.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Sisältö jatkuu mainoksen alla