Kaksi kiinanharjakoiraa: "naku" ja "puuterihuisku". Karvattomissa koiraroduissa on myös karvaisia yksilöitä. Kuva: <span class="photographer">Tosso Leeb</span>
Kaksi kiinanharjakoiraa: "naku" ja "puuterihuisku". Karvattomissa koiraroduissa on myös karvaisia yksilöitä. Kuva: Tosso Leeb

Suomalaistutkijat olivat mukana seulomassa karvattomuutta ja hammaspuutteita aiheuttavaa geenimuotoa.

3700 vuotta vanhojen patsaiden perusteella karvaton koira oli atsteekkikulttuurissa pyhä eläin. Nyt karvattomat koirarodut kiinanharjakoira, meksikonkarvatonkoira ja perunkarvatonkoira auttoivat tutkijat karvojen ja hampaiden kehitystä ohjaavan geenin jäljille.

Cord Drögemüllerin johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa olivat mukana tutkijat Hannes Lohi, Kirsi Sainio ja Marjo Hytönen Helsingin yliopistosta.

Tutkijat seuloivat karvattomien koirien perimää ja huomasivat, että niillä kaikilla oli tietty muoto FOXI3-geenistä. Kun he aiheuttivat vastaavan mutaation hiirille, niistä tuli karvattomia ja niiden hampaiden kehitys häiriintyi. Hammaspuutokset ovat yleisiä karvattomilla koiraroduilla. FOXI3 säätelee karvojen ja hampaiden kehitystä ohjaamalla muiden geenien toimintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksen julkaisi Science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla