Aivojen otsalohkon etuosa toimii kokaiinin käyttäjillä poikkeavasti.

Kokaiini sekoittaa aivojen lennonjohdon kiihdyttämällä eräiden käyttäytymistä ohjaavien otsalohkon etuosan alueiden toimintaa, kertoo BBC. Juuri nämä alueet ovat vastuussa siitä mitä kutsumme luonteenlujuudeksi tai itsekontrolliksi. Yksilölliset erot näiden aivoalueiden toiminnassa voivat selittää, miksi kokaiini koukuttaa toiset helpommin kuin toiset.

Dublinin yliopiston tutkijat kuvasivat kokaiinia käyttävien koehenkilöiden aivoja näiden tehdessä annettuja tehtäviä tietokoneella. Kokainistien aivot eivät ainoastaan raksuttaneet poikkeavasti aineen vaikutuksen alaisena, vaan eroja löytyi myös aivojen rakenteesta. Sitä tutkimus ei paljastanut, olivatko nämä etuaivokuoren poikkeavuudet synnynnäisiä vai kokaiinin käytön aiheuttamia.

”Aivokuvausten tulokset vahvistavat näkemystä, jonka mukaan huumeriippuvuudessa on kyse aivojen sairaudesta, eikä vain moraalisen selkärangan puutteesta”, sanoo tutkimuksen johtaja Hugh Garavan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hänen mukaansa riippuvuuden tutkimuksessa on keskitytty liikaa mielihyvään, päihteen himoon ja vieroitusoireisiin, vaikka keskeistä on se, kuinka aivot kontrolloivat näitä tuntemuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Kokaiiniriippuvuuteen ei ole olemassa tepsivää lääkettä. Olisi tärkeää kehittä sellainen lääkehoito tai kuntoutusmuoto, joka vahvistaisi kokainistin itsekuria ja vähentäisi impulsiivisuutta.” Garavan esittelee tuloksiaan brittiläisen tiedeakatemian Royal Societyn kokouksessa.

Lue lisää Tiede-lehden 10/2007 jutuista Päihderiippuvaista imee mielihyvän musta aukko ja Yhä useammin riippuvuus katkeaa lääkkeillä

Sisältö jatkuu mainoksen alla