Kypsentämällä lihasta saa runsaammin energiaa kuin raa'asta. 

Kokkaaminen saattoi boostata ihmisen evoluutiota, sillä kypsennetty liha tarjoaa enemmän energiaa kuin raaka, raportoi yhdysvaltalaistutkimus Pnasissa.

Rachel Carmody Harvardin yliopistosta osoitti kypsennyksen hyödyt hiirikokeella. Hän piti hiiriryhmiä 40 päivää eri dieeteillä. Osa sai neljällä eri tavalla valmistettua lihaa, osa vastaavia bataattiruokia.

Kun Carmody tarkkaili jokaisen hiiren painoa ja liikuntaa, kävi ilmi, että kypsennetty liha antoi hiirille enemmän energiaa kuin raaka.

Tutkimus antaa tukea professori Richard Wranghamin - joka on myös yksi Pnas-artikkelin kirjoittajista - aiemmin esittämälle hypoteesille, jonka mukaan juuri kokkaaminen oli ihmisen kilpailuvaltti ja kasvatti esivanhempiemme kehoa ja aivoja. Lue lisää Tiede-lehden artikkelista.