Librodor japonicus. Kuva: Kensuke Okada
Librodor japonicus. Kuva: Kensuke Okada

Jos taisteluelin on pieni, kivesten on hyvä olla isot.

Yleensä suuri koko ja erityisesti suuret leuat ovat kovakuoriaisten maailmassa lisääntymisvaltti, sillä koiraat joutuvat usein taistelemaan pariutumiskumppanista. Kovakuoriaislaji, Librodor japonicus on kuitenkin hyvä esimerkki siitä, ettei koolla ei väliä, kunhan tietää mitä tekee.

Japanilaisen Okayaman yliopiston tutkijat seurasivat L. japonicuksen lisääntymiskäyttäytymistä. He huomasivat, että koiraat käyttävät kolmea eri strategiaa sen mukaan, minkä kokoisia ne ovat ja millainen varustus niillä on.

Suurimmat ja suurileukaisimmat koiraat taistelevat. Hieman pienemmät puolestaan turvautuvat suhteessa isompiin siipiinsä ja pörräävät taistelun tieltä uusille apajille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikkein pienimmät koiraat joutuvat turvautumaan viekkauteen. Ne jäävät suurten koiraiden voittamille reviireille ja kiksauttelevat salaa niiden naaraita. Mikä ovelinta, pienimmillä koirailla on kaikkein suurimmat kivekset ja vahvimpia koiraita suurempi todennäköisyys hedelmöittää naaras.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Jo aiemmin tiedettiin, että pieni- ja suurileukaiset koiraat käyttävät erilaista taktiikkaa kilpaillessaan naaraista. Mutta strategioita onkin kolme: koiras voi panostaa joko leukoihin, siipiin tai kiveksiin”, tutkija Takahisa Miyatake toteaa.

Tutkimus julkaistiin Ecological Entomology –lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla