Vaikka kohonnut veren kolesteroli on kiistatta myrkkyä sydämelle, 1990-luvulta lähtien on käyty vilkasta keskustelua kolesterolin alentamisen mahdollisista haitoista. Useat tutkimukset viittaavat siihen, että kolesterolipitoisuuden pienentyessä aggress...

Vaikka kohonnut veren kolesteroli on kiistatta myrkkyä sydämelle, 1990-luvulta lähtien on käyty vilkasta keskustelua kolesterolin alentamisen mahdollisista haitoista. Useat tutkimukset viittaavat siihen, että kolesterolipitoisuuden pienentyessä aggressiivisuus ja väkivaltaisuus lisääntyvät, mikä ainakin osittain mitätöisi kolesterolin vähentämisestä saatavan hyödyn.

Tuore ruotsalaistutkimus tuo uutta kipinää keskusteluun. Sen mukaan normaalia alhaisemmalla veren kolesteroliarvolla on yhteys väkivaltarikoksiin. Tulokset julkaisi äskettäin tiedelehti Journal of Psychiatric Research .

Länsinaapurissa koottiin yhteen 80 000:sta kansalaisesta 60-luvulla napatut kolesterolimittaukset ja vertailtiin niitä poliisin rekisteriin. Tutkijat poimivat tiedostoista kaikki ne, jotka oli tilillään vähintään yksi pidätys väkivaltarikoksen takia.

Haavin jäi sata henkilöä. Useasti pidätetyillä oli tavallista matalammat kolesteroliarvot. Mitä matalammat arvot, sitä enemmän pidätyksiä. Tilastoista oli putsattu pois sekoittavat tekijät, kuten ikä, sukupuoli, koulutus ja alkoholin käyttö.

Kolesterolin ja mielenterveyden välinen yhteys on edelleen epäselvä. Vähäinen kolesterolitaso näyttää liittyvän selvimmin epäsosiaaliseen persoonallisuuteen, ja jollain tavoin myös itsemurhayrityksiin, aggressiivisuuteen ja skitsofreniaan. Yhteyden taustalla saattaa olla jokin muu tekijä kuin kolesteroli.

Ihanteellinen seerumin kolesteroliarvo on alle 5 millimoolia litrassa (mmol/l). Reippaasti kohonnut arvo - yli 6,5 millimoolia - lisää selvästi sepelvaltimotaudin vaaraa. Uudet kolesterolilääkkeet alentavat tehokkaasti sydänsairauksia ja kuolleisuutta. Lääkkeet ovat nykytutkimusten mukaan täysin turvallista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla