Cheng Chin Kuva: <span class="photographer">University of Chicago</span>
Cheng Chin Kuva: University of Chicago

Suoritus sai insinöörit unelmoimaan aineen täydellisestä hallinnasta.

Tutkijat onnistuivat saattamaan yhteen kolme atomia, jotka tavallisesti hylkivät toisiaan. Näin toteutui neuvostoliittolaisen Vitaly Efimovin vuonna 1970 tekemä ennustus aineen uudesta olomuodosta. Suoritus sai insinöörit unelmoimaan aineen täydellisestä hallinnasta.

Efimovin olomuodossa kaksi atomia, jotka tavallisesti hylkivät toisiaan, pysyvät yhdessä niin kauan kuin paikalla on kolmas atomi. “Kolme atomia on lomittunut rinkiin. Jos poimit minkä tahansa niistä, kaksi muuta seuraavat ja jos poistat yhden ringistä, kaksi muutakin irtoavat tosistaan”, selittää olomuodon luonnetta tutkimusryhmään kuuluva Cheng Chin Chicagon yliopiston tiedotteessa. ”Kolmessa on jotain maagista.” Uusi olomuoto saavutettiin saattamalla yhteen kolme cesiumatomia, mutta tempun pitäisi onnistua millä tahansa atomeilla. Tutkimusryhmä, jota johtaa Innsbruckin yliopiston professori Rudolf Grimm, raportoi saavutuksestaan Nature -lehdessä.

Efimovin olomuoto edellyttää atomien perusvuorovaikutusten hallintaa. Niinpä insinöörit puhuvat jo nyt innoissaan aineen ominaisuuksien manipuloinnista. Mutta pitää muistaa, että olomuodon saavuttaminen ei onnistu missä vain. Siihen tarvittiin tyhjiökammio ja lähellä absoluuttista nollaa oleva kylmyys.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla