Kuva: National Cancer Institute
Kuva: National Cancer Institute

Etenkin Yhdysvalloissa saattaa yhä olla epäluuloa rokotetta kohtaan.

Lapsille annettavan kolmoisrokote ei lisää autismin riskiä, tiivistää laaja yhdysvaltalainen tutkimus. Se on todettu aikaisemmissakin tutkimuksissa, mutta uusi tutkimus muistuttaa alkusanoissaan joidenkin vanhempien silti yhä epäilevän kolmoisrokotetta maailmalla.

Tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokote (MPR) on tutkimuksen mukaan turvallinen. Se ei lisää autismin riskiä. Se on myös tehokas, tutkimus tiivistää.

Lastenlääkäri Anjali Jainin johtama tutkimusryhmä kiinnitti huomion lapsiin, joilla katsottiin olevan kohonnut autismin riski. Runsaalla kahdella prosentilla lapsista oli vanhempi sisarus, jolla oli jo havaittu autismia.

Edes näissä tapauksissa ei havaittu autismin riskin lisääntyneen rokotteen takia, tutkijat tiivistävät Science Alert -uutissivulla.

Tutkimuksessa oli terveystietoja yli 95 000 lapsesta, jotka olivat syntyneet vuosina 2001–2007 ja joilla oli sisaruksia. Tutkijat selvittivät muun muassa autististen sisarusten määrän ja saadut rokotteet. Tutkimus julkaistiin lääketieteen Jama-lehdessä.

Kolmoisrokotteen yhteys autismiin on osoitettu perättömäksi useissa aikaisemmissa tutkimuksissa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toteaa verkkosivullaan.

”Euroopassa keskustelu MPR:n ja autismin yhteydessä on ehkä vähäisempää kuin Yhdysvalloissa”, ylilääkäri Tuija Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta sanoo. Leino toteaa yhdysvaltalaistutkimuksen näyttävän tieteellisesti perustellulta.

Esimerkiksi tanskalainen 500 000 lapsen tutkimus selvitti terveydenhuollon rekistereistä, onko kolmoisrokotteen ja autismin välillä yhteyttä. Sitä ei löytynyt. Rokotetussa ja rokottamattomissa lapsissa havaittiin autismia yhtä usein.

Yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta saa Leinon mukaan äkkiseltään käsityksen, että kolmoisrokote suorastaan suojaisi autismilta. Tämä pieni vääristymä johtui siitä, että vanhemmat ilmeisesti välttivät rokotteen antamista lapsille, joilla nähtiin merkkejä autismista. Oireettomat lapset sen sijaan saivat rokotteen. Taustalla saattoi olla epäluuloa rokotetta kohtaan.

Sitkeä kohu kolmoisrokotteen ja autismin väitetystä yhteydestä alkoi vuonna 1998, jolloin brittiläinen tutkija Andrew Wakefield kytki kolmoisrokotteen autismin riskiin. Wakefieldin mukaan rokote saattoi edistää autismin puhkeamista pienessä osassa väestöä.

Syntyneen keskustelun takia vanhemmat saattoivat jättää lapsensa rokotuttamatta. Tutkimuksen julkaissut arvostettu lääketieteen aikakauslehti Lancet veti vuonna 2010 Wakefieldin tutkimuksen pois kaikin tavoin virheellisenä. Wakefield menetti lääkärinoikeutensa Britanniassa.

Jotkut ovat yhä vakuuttuneita rokotteen haitallisuudesta eri perustein.
Science Alert kertoi vastikään, että Australian viranomaiset eivät ensi vuonna maksa tukia perheille, jotka eivät rokotuta lapsiaan. Australiassa on liki 40 000 lasta jäänyt rokottamatta.

Yhdysvalloissa rokotusten epäilijöiden ja vastustajien määrä on lisääntynyt. Tuhkarokkoa on esiintynyt enemmän kuin pariinkymmeneen vuoteen, vaikka taudin katsottiin jo kadonneen vuosituhannen alussa.

Hollannissa puhkesi keväällä 2013 tuhkarokkoepidemia, jonka aikana yli 200 ihmistä joutui sairaalaan ja yksi nuori tyttö kuoli, tutkija Jussi Sane muistuttaa THL:n blogissaan.

Yhdysvaltain terveysministeriö jakaa geeliä 400 parille useissa maissa.

Miesten e-pilleriä on yritetty kehittää vuosia. Nyt Yhdysvaltain terveysministeriön tuella alkaa kokeilu, jossa miesten ehkäisyä yritetään geelin avulla.

Käsi- ja olkavarsiin ulkoisesti siveltävä geeli lopettaa lähes kokonaan miehen sperman tuotannon.

Kokeiden on määrä alkaa huhtikuussa. Ne kestävät neljä vuotta. Yli 400 parsikuntaa osallistuu kokeeseen paitsi Yhdysvalloissa myös Britanniassa, Italiassa, Ruotsissa, Chilessä ja Keniassa.

Miehet saavat kokeeseen geelipurkin, josta geeliä voi pumpata ulos ja hieroa sitä kehoon. Mies hieroo noin puoli teelusikallista geeliä käsivarsiin ja olkapäihin joka päivä.

Geeli kuivuu iholla minuuteissa ja siirtää iholta hormoneja verenkiertoon.

”Ehkäisy ei siis vaadi mieheltä paljoa. Sitä pitää vaan muistaa käyttää päivittäin”, sanoo kokeilusta Diana Blithe helmikuun MIT Technology Review-lehdelle. Blithe johtaa ehkäisykokeiluja Yhdysvaltain terveysvirastossa NIH:ssa.

Geeli supistaa sperman tuotantoa noin kolme vuorokautta. Miehellä on siis varaa unohtaa geelin sively päiväksi tai kahdeksi.

Miehet käyttävät geeliä ainakin neljä kuukautta. Kokeen alussa myös naisilla on oma ehkäisynsä.

Tutkijat seuraavat, miten miehen spermantuotanto kehittyy. Siittiöiden pitäisi vähentyä alle yhteen miljoonaan millilitraa kohti, jotta ehkäisy toimisi tehokkaasti, sanoo Blithe. Kun siittiöitä alkaa olla miehellä enää hyvin vähän, lopettavat naiset oman ehkäisynsä.

Pari käyttää sitten geeliä ainoana ehkäisyvälineenä vuoden ajan. Geeli osoitti tehonsa pienemmässä esikokeessa, joka kesti kuusi kuukautta.

Siinä kuitenkin käytettiin kahta eri geeliä, joita täytyi sivellä eri kohtiin vartaloa. Uudessa geelissä nämä kaksi on on yhdistetty.

Tuhannen taalan kysymys on, käyttävätkö miehet tällaista kätevän tuntuista geeliä, jos se tulee yleisesti käyttöön.

Historiallisesti lääkeyhtiöt eivät ole olleet kovinkaan kiinnostuneita miesten ehkäisyn kokeiluista. Kokeet kestävät yleensä vuosia ja ovat hyvin kalliita.

Siksi miesten ehkäisyväline on riski lääkeyhtiölle, varsinkin kun naisille on jo niin monia eri mahdollisuuksia ehkäisyyn.

”Tässä on myös kysymys sukupuolten tasa-arvosta”, pohtii Régine Sitruk-Ware, Yhdysvaltain väestöliiton tutkija: ”Miehet myös ehkä jo haluavat säädellä omaa hedelmällisyyttään.”

Nuoret miehet erityisesti ovat avoimia kokeilemaan ehkäisyä, hän sanoo ja uskoo, että asenteet muuttuvat.

Tutkimus vuodelta 2010 osoitti, että noin neljännes miehistä kautta maailman voisi harkita hormonaalista ehkäisyä.

Geelissä on kaksi keinotekoista hormonia, testosteronia ja progestiinia. Progestiini on keinotekoinen keltarauhashormoni.

Geelin hormonit estävät aivolisäkkeen luteinisoivan hormonin (LH) tuotantoa ja eritystä. Silloin miehen oma testosteronin tuotanto loppuu kiveksissä, joita tuo LH stimuloi.

Testosteronin pitoisuus kiveksissä laskee niin alas, ettei se riitä enää tukemaan siittiöntuotantoa. Se siis vähenee ja voi loppua kokonaan.

Muualla elimistössä tarvitaan vähemmän testosteronia kuin kiveksissä. Tätä tarkoitusta varten oma testosteroni korvautuu geelin testosteronilla, selittää ulkopuolisena kokeilua fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta. Hän on myös lastenendokrinologian erikoislääkäri Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Geelissä on siis korvaavaa testosteronia, joka on vastavoima kehon hormonien epätasapainolle, jonka progestiini kehossa aiheuttaa. Korvaava testosteroni ei kuitenkaan tuota spermaa.

Eurooppalaisiin miehiin kokeiltiin ehkäisevää hormonia 2008–2112. Kokeessa miehet saivat hormoneja injektiona kahden kuukauden välein. Se esti sperman tuotannon.

Miehet kertoivat kuitenkin, että hormonit aiheuttivat sivuoireita. Mieliala vaihteli hormonien takia ja niistä tuli muita sivuvaikutuksia.

”Tämäkin hormonaalinen ehkäisy varmasti aiheuttaa samanlaisia sivuvaikutuksia kuin aiemmat: aknea, punasolujen määrät kasvavat ja mieliala vaihtelee”, sanoo Toppari kokeilusta.

”Ehkä hyöty on kuitenkin niin suuri, että miehet sietävät nuo sivuvaikutukset.”

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.