Kuva: National Cancer Institute
Kuva: National Cancer Institute

Etenkin Yhdysvalloissa saattaa yhä olla epäluuloa rokotetta kohtaan.

Lapsille annettavan kolmoisrokote ei lisää autismin riskiä, tiivistää laaja yhdysvaltalainen tutkimus. Se on todettu aikaisemmissakin tutkimuksissa, mutta uusi tutkimus muistuttaa alkusanoissaan joidenkin vanhempien silti yhä epäilevän kolmoisrokotetta maailmalla.

Tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokote (MPR) on tutkimuksen mukaan turvallinen. Se ei lisää autismin riskiä. Se on myös tehokas, tutkimus tiivistää.

Lastenlääkäri Anjali Jainin johtama tutkimusryhmä kiinnitti huomion lapsiin, joilla katsottiin olevan kohonnut autismin riski. Runsaalla kahdella prosentilla lapsista oli vanhempi sisarus, jolla oli jo havaittu autismia.

Edes näissä tapauksissa ei havaittu autismin riskin lisääntyneen rokotteen takia, tutkijat tiivistävät Science Alert -uutissivulla.

Tutkimuksessa oli terveystietoja yli 95 000 lapsesta, jotka olivat syntyneet vuosina 2001–2007 ja joilla oli sisaruksia. Tutkijat selvittivät muun muassa autististen sisarusten määrän ja saadut rokotteet. Tutkimus julkaistiin lääketieteen Jama-lehdessä.

Kolmoisrokotteen yhteys autismiin on osoitettu perättömäksi useissa aikaisemmissa tutkimuksissa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toteaa verkkosivullaan.

”Euroopassa keskustelu MPR:n ja autismin yhteydessä on ehkä vähäisempää kuin Yhdysvalloissa”, ylilääkäri Tuija Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta sanoo. Leino toteaa yhdysvaltalaistutkimuksen näyttävän tieteellisesti perustellulta.

Esimerkiksi tanskalainen 500 000 lapsen tutkimus selvitti terveydenhuollon rekistereistä, onko kolmoisrokotteen ja autismin välillä yhteyttä. Sitä ei löytynyt. Rokotetussa ja rokottamattomissa lapsissa havaittiin autismia yhtä usein.

Yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta saa Leinon mukaan äkkiseltään käsityksen, että kolmoisrokote suorastaan suojaisi autismilta. Tämä pieni vääristymä johtui siitä, että vanhemmat ilmeisesti välttivät rokotteen antamista lapsille, joilla nähtiin merkkejä autismista. Oireettomat lapset sen sijaan saivat rokotteen. Taustalla saattoi olla epäluuloa rokotetta kohtaan.

Sitkeä kohu kolmoisrokotteen ja autismin väitetystä yhteydestä alkoi vuonna 1998, jolloin brittiläinen tutkija Andrew Wakefield kytki kolmoisrokotteen autismin riskiin. Wakefieldin mukaan rokote saattoi edistää autismin puhkeamista pienessä osassa väestöä.

Syntyneen keskustelun takia vanhemmat saattoivat jättää lapsensa rokotuttamatta. Tutkimuksen julkaissut arvostettu lääketieteen aikakauslehti Lancet veti vuonna 2010 Wakefieldin tutkimuksen pois kaikin tavoin virheellisenä. Wakefield menetti lääkärinoikeutensa Britanniassa.

Jotkut ovat yhä vakuuttuneita rokotteen haitallisuudesta eri perustein.
Science Alert kertoi vastikään, että Australian viranomaiset eivät ensi vuonna maksa tukia perheille, jotka eivät rokotuta lapsiaan. Australiassa on liki 40 000 lasta jäänyt rokottamatta.

Yhdysvalloissa rokotusten epäilijöiden ja vastustajien määrä on lisääntynyt. Tuhkarokkoa on esiintynyt enemmän kuin pariinkymmeneen vuoteen, vaikka taudin katsottiin jo kadonneen vuosituhannen alussa.

Hollannissa puhkesi keväällä 2013 tuhkarokkoepidemia, jonka aikana yli 200 ihmistä joutui sairaalaan ja yksi nuori tyttö kuoli, tutkija Jussi Sane muistuttaa THL:n blogissaan.