Kuva: Esa
Kuva: Esa

Komeetat ovat aika pieniä planeettoihin verrattuna, mutta niilläkin on oma sää.

Rosetta-luotain löysi komeetta 67P:lta elokuussa noin neliökilometrin kokoisen vaalean ja jäisen alueen. Jään alueelle on syntynyt oma vaihteleva säätilansa, Euroopan avaruusjärjestö Esa kertoo verkkosivullaan.

Jää löytyi Rosettan Virtis-spektrometrin avulla. Se tunnisti kaulan alueelta vesisignaalin, jonka suuruus vaihteli yön ja päivän mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Komeetta kiertää akselinsa ympäri, ja yön aikana jäinen alue on umpijäässä. Mutta koska komeetta on yhä lähellä Aurinkoa, jää höyrystyy lämmöstä komeetan päivän aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suurin osa jäästä kohoavasta vesihöyrystä menee kylmään avaruuteen. Jää täydentyy vedestä, jota on komeetan sisällä halkeamissa.

Koska komeetta 67P on yhä lähellä aurinkoa, siitä purkautuu tavallista enemmän vesisuihkuja, joissa on myös pölyä. Tästä muodostuva pyrstö ei valitettavasti näy paljaille silmille.

Rosettan lennonjohto Euroopan avaruusjärjestössä Esassa on nyt ohjannut Rosettan hieman kauemmaksi komeetasta, koska pöly ja jää voisivat turmella laitteita.

Esa kertoo myös, että Rosettan massaspektrometri Rosina on löytänyt komeetalta jalokaasu argonia. Sen tiedon avulla voi pohtia, kuinka paljon vettä komeetat ovat tuoneet Maahan silloin, kun maapallo syntyi.

Rosettan lento on suunniteltu kestämään syyskuuhun 2016 saakka. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla