Komeetta 67/P uhkaa katketa keskeltä. Kuva: Esa
Komeetta 67/P uhkaa katketa keskeltä. Kuva: Esa

Lähimpänä Aurinkoa se on torstaina 13. elokuuta.

Komeetta 67/P on lähimmillään Aurinkoa torstaina 13. elokuuta. Se ohittaa Auringon noin 186 miljoonan kilometrin päästä.

Jo viikon lopulla komeetta alkaa kaartaa Auringosta poispäin hurjaa 123 000 kilometrin tuntivauhtia. Se päätyy kierroksellaan aurinkokunnan ulkoreunalle ja palannee taas Auringon lähelle 6,5 vuoden kuluttua.

Komeetan pinta on pian kuumimmillaan. Siksi komeetan pyrstö on myös suurimmillaan. Kuumuus irrottaa komeetasta pölyä, josta pyrstö muodostuu.

Valitettavasti komistunut pyrstö ei näy paljain silmin maapallolle. Komeetta kiertää nyt Aurinkoa kuten Maa, mutta me olemme silti komeetasta noin 165 miljoonan kilometrin päässä. Tämä johtuu siitä, että Maa kiertää Aurinkoa lähes toisella puolella kuin komeetta.

Lennonjohto pitää Rosettaa nyt hieman kauempana komeetasta, koska kasvaneen pyrstön pöly sotkee luotaimen navigointia. Rosetta tarkistaa asemaansa koko ajan tiettyjen tähtien avulla, ja pöly on välillä peittänyt näkymän niihin.

Rosetta on ensimmäinen luotain, joka on kuvannut komeettaa näin läheltä pitkän matkaa, vieläpä Auringon lähelle.

Matka jatkuu. Rosetta ohjataan vasta kesän 2016 jälkeen hitaasti komeetta 67/P:n pintaan. Kun Rosetta asettui kiertämään komeettaa viime vuonna, oli matkaa Aurinkoon vielä 673 miljoonaa kilometriä.

Rosetta on löytänyt kumiankan muotoisen komeetan "kaulasta" noin 500-metrisen halkeaman. Se voi suureta. Jos komeetta katkeaa, on se nykyisen komeetan loppu.

Rosettan laskeutuja Philae on taas hiljennyt, vaikka se virkosi välissä heinäkuussa. Tutkijat haluaisivat, että sen virta riittäisi lähettämään dataa ajalta, kun se laskeutui komeetalle 12. marraskuuta 2014.