Deep Impactin törmääjä lähestyy Tempel 1:stä 2005. Kuva: <span class="photographer">Nasa/JPL
</span>
Deep Impactin törmääjä lähestyy Tempel 1:stä 2005. Kuva: Nasa/JPL

Deep Impact –luotain joutui vaihtamaan tutkimuskohdettaan.

Joustavuus on valttia avaruusbisneksessäkin. Nasan tutkijat joutuivat nimittäin valitsemaan Deep Impact –luotaimelle uuden komeetan tutkittavaksi, sillä määränpääksi valittua pyrstötähteä ei enää löytynyt. Sen rata oli joko laskettu väärin tai se ehti hajota ennen treffejä.

Nasan Deep Impact –luotain laukaistiin avaruuteen jo vuonna 2005. Se matkasi komeetta Tempel 1:n lähelle ja sinkautti sille törmääjän. Luotain nimettiin uudelleen Epoxiksi, jonka oli tarkoitus kohdata ensi vuonna komeetta Boethin ja kuvata sitä samoin laittein, joita Deep Impact käytti törmääjän ohjaamiseen Tempel 1:seen.

"Kun Boethinia ei löytynyt, turvauduimme varasuunnitelmaan, joka on yhtä mielenkiintoinen kuin alkuperäinen", vakuuttaa Epoxi –hankkeen johtaja Tom Duxbury. Uusi tutkimuskohde on komeetta Hartley 2.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Luotaimen reittiä muutettiin niin, että se tulee ohittamaan Maan kolme kertaa ja asettumaan lopulta leporadalle, jossa se odottaa vuodeksi 2010 sovittua tapaamista Hartley 2:n kanssa. Ensimmäinen Maan ohitus tapahtuu tämän vuoden viimeisenä päivänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kohteen vaihdosta kertoo Epoxin tiedote.

Sisältö jatkuu mainoksen alla