Luulisi, että kalkkunakondoria noilla mahahapoilla välillä närästää. Kuva: Dario Niz, Wikimedia Commons.
Luulisi, että kalkkunakondoria noilla mahahapoilla välillä närästää. Kuva: Dario Niz, Wikimedia Commons.

Jo pelkät mätää lihaa sulattavat suolistobakteerit saisivat mahan sekaisin monelta eläimeltä.

Kondorien erinomainen kyky löytää raatoja erämaasta tunnetaan Hollywoodia myöten, mutta vähemmän huonosti tiedetään, miten tämä lintu pystyy käyttämään ravinnokseen mädänneitä raatoja sairastumatta niistä. Nature Communications -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kondori saattaa olla ruokalistansa velkaa poikkeuksellisen jytyille suolistobakteereille.

Kööpenhaminan yliopiston mikrobiologi Michael Roggenbuck kumppaneineen tutki mustakondorin ja kalkkunakondorin suolen sisältöä huomatakseen, että niiden takasuolessa esiintyi pääasiassa vain kahta suolistobakteeria, Fusobacteriumia ja Clostridiumia. Nämä bakteerit sairastuttaisivat useimmat muut selkärankaiset, mutta kondoreita ne auttavat sulattamaan raatoja ravinnoksi.

Kondorien ruoansulatuskanava on lisäksi erittäin hapan, mikä todennäköisesti auttaa niitä tuhoamaan bakteereja ja niistä peräisin olevia myrkkyjä, joita mädäntynyt liha sisältää. Hapot toimivat niin tehokkaasti, ettei saaliseläinten dna:ta kyetty lukemaan kondorien suolesta otetuista näytteistä.