Maratoonarin tuska on ainakin aitoa. Kuva: Tom Page/Wikimedia Commons
Maratoonarin tuska on ainakin aitoa. Kuva: Tom Page/Wikimedia Commons

Ihminen osuu oikeaan vain puolessa tapauksista.

Tietokone erottaa todellisesta kivusta kertovan kasvonilmeen teeskennellystä paremmin kuin ihminen, selvisi pohjoisamerikkalaisessa tutkimuksessa.

Kokeissa pari sataa ihmistä katseli videolta ihmisiä, joista toiset pistivät kätensä jääkylmään veteen ja toiset taas vain teeskentelivät kokevansa vastaavanlaista kipua.

Jopa harjoittelun jälkeen ihmiset eivät tunnistaneet teeskentelijöitä juuri satunnaista valitsemista paremmin. He erottivat valekivun vain 55 prosentissa tapauksia, kun taas tietokoneohjelma osui oikeaan 85-prosenttisesti.

Sosiaalisena eläimenä ihminen on oppinut teeskentelemään niin taitavasti olemattomia tunteita, että lajitoverit menevät vipuun. Kone sitä vastoin pystyy automaattisesti erottamaa hienovaraiset tahdonalaiset ja ei-tahdonalaiset liikkeet, jotka jäävät ihmiseltä hoksaamatta.

Yksi kaikkien yleisimmin teeskentelyyn liittynyt piirre oli se, miten ja milloin suu aukesi. Teeskentelijöiden suu aukeni liian säännöllisesti ja vähemmin muunnelmin.

Tutkijat arvelevat, että heidän konenäkösovellustaan voisi käyttää turvatarkastuksissa, työhönotossa, terveydenhoidossa ja rikosten selvittämisessä.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology.