Nokia on patentoinut menetelmän, jonka avulla varastettu matkapuhelin voidaan sulkea nopeasti. New Scientistin mukaan suomalaislähtöinen kännykkäjätti antaa tulevaisuudessa jokaiselle puhelimen ostajalla sulkukoodin. Varastetun kännykän oikea omistaja ...

Nokia on patentoinut menetelmän, jonka avulla varastettu matkapuhelin voidaan sulkea nopeasti. New Scientistin mukaan suomalaislähtöinen kännykkäjätti antaa tulevaisuudessa jokaiselle puhelimen ostajalla sulkukoodin. Varastetun kännykän oikea omistaja voi soittaa omaan numeroonsa ja näppäillä koodin, joka estää puhelut. Homma hoituu myös tekstiviestillä.

Koodi ei mykisti matkapuhelinta kokonaan. Sillä voi yhä kilauttaa joko yhteen aiemmin soitettuun numeroon tai sulkuviestin lähettäneeseen kännykkään. Tästä on apua, jos puhelin on vain kateissa: kapulan löytymisestä on helppo ilmoittaa omistajalle.

Nykyisin matkapuhelimen sulkemiseen tarvitaan poliisin ja operaattorin apua - pelkän liittymän sammuttamisen hoitaa operaattori. Omistajan on tiedettävä ns. IMEI-koodi, joka on puhelimen kansainvälinen tunnistenumero. Se on 14- tai 15- numeroinen sarja, josta selviää puhelimen hyväksyntäkoodi ja maa, puhelimen merkki ja sarjanumero. Kun laite kytketään päälle, se lähettää automaattisesti IMEI-numeronsa tarkistusta varten operaattorille. Tämä vertaa numeroa omaan ns. EIR-tietokantaan, joka määrittelee voiko kyseinen puhelin kytkeytyä verkkoon. Jos laite on ilmoitettu varastetuksi ja sen IMEI on operaattorin tiedossa, toiminta katkaistaan.

IMEI-koodi alkaa yleensä numeroilla 490. Koodi löytyy liittymäsopimuksesta tai puhelinkoneen oston yhteydessä olevasta erillisestä lomakkeesta. IMEI:n saa myös esille useimmista puhelimista, kun näppäilee koodin *#06#.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla