Kookospähkinän sisään kertyvä kirkas kookosvesi on raikasta ja siinä on runsaasti kaliumia mutta niukasti natriumia. Siitä tulisi siis hyvä urheilujuoma. Kookosvesi säilyy kuitenkin huonosti, vaikka se pastöroitaisiin, joten sitä ei juuri ole saanut tr...

Kookospähkinän sisään kertyvä kirkas kookosvesi on raikasta ja siinä on runsaasti kaliumia mutta niukasti natriumia. Siitä tulisi siis hyvä urheilujuoma. Kookosvesi säilyy kuitenkin huonosti, vaikka se pastöroitaisiin, joten sitä ei juuri ole saanut tropiikin ulkopuolella. (Toisin kuin valkoista kookosmaitoa, jota puristetaan kookospähkinän siemenvalkuaisesta ja myydään säilykkeenä.)



Nyt YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on kehittänyt suodatusmenetelmän, joka puhdistaa kookosveden bakteereista ja niiden itiöistä. Tämän tekniikan turvin kookoksen tuottajat pääsevät fitness-markkinoille.



FAO on patentoinut suodatustekniikan voidakseen auttaa sillä köyhien maiden kookosyrittäjiä. Alan bisneksiä on viime vuosina vaikeuttanut kookosrasvakaupan hiipuminen. Tämä puolestaan johtuu siitä, että terveystietoiset kuluttajat karttavat kookosrasvaa, koska se sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja eläinrasvojen tapaan. Asiasta kertoi New Scientist.