Cue-robotin aikaisempi versio harjoitteli heittoja Japanin Tachikawassa keväällä 2018. Kuva: Reuters
Cue-robotin aikaisempi versio harjoitteli heittoja Japanin Tachikawassa keväällä 2018. Kuva: Reuters

Heittokone Cue 3:n rakentaminen auttoi kehittämään robottien antureita ja konenäköä.

Koripalloa heittävä robotti saa lähes aina kolmen pisteen heiton koriin. Myös vapaaheiton se nakuttaa lähes sadan prosentin varmuudella pussiin.

Robotti voittaa tällä videolla ihmisenpelaajan.

Toyota esitteli robottiansa Tokion esikaupungissa Fuchun lukion tiloissa maanantaina, kertoo verkkosivusto Techxplore.

Robotin nimi on Cue 3. Se laskee korin paikan konenäön avulla, joka hahmottaa kuvan myös kolmiulotteisena. Kuvan mukaan robotti säätää ”vartalonsa” antureita. Näkemänsä kuvan perusteella robotti myös käden moottorit, joilla heitto lähtee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Robotti on rakennettu 207 senttimetrin pituiseksi. Esittelyssä robotti sai viisi heittoa kahdeksasta koriin, kun heitot olivat kolmen pisteen rajan takana. Videolla robotti tosin ei pussita täydellisesti kolmosen takaa, vaan hieman lähempää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Robotti on rakennettu ihmisen muotoon, mutta sen kuori oli suomuinen. Näin valmistaja halusi välttää metallisen hohteen, joka on yleensä liitetty ihmisen muotoisiin robotteihin.

Robotti ei osaa donkata eikä vielä liikkukaan, joten tavalliseen joukkueeseen se ei pääsisi. Esittelyn jälkeen Cue 3 sammahti. Vika oli virtalähteessä.

”Me ihmiset olemme koripallossa vielä paljon parempia”, sanoi esittelyssä koripalloilija Yudai Baba. Hän itse pelaa melko varmasti Japanin olympiaryhmässä Tokion olympialaisissa 2020.

Milloin robotti osaa donkata?

Noin 20 vuoden kuluessa, sanoi insinööri Tomohiro Nomi Toyotalta. Hän oli ryhmässä, joka kehitti robotin ohjelmia.

Toyota on tehnyt useita eri robotteja vuosien varrella, vaikka keskittyy autonvalmistukseen. Robotit ovat erikoistuneet eri tehtäviin, kuten viulunsoittoon, sadonkorjuuseen tai tavaroiden jakeluun.

Cue  3 auttaa osaltaan robottien kehittelyä, koska siihen piti kehittää hienovaraisia antureita ja laskentaa, joissa vaaditaan tarkkuutta.

Cue  3 tarvitsee hyvää konenäköä. Näkemänsä perusteella se laskee tarkasti pallon lentoradan, kommentoi heittorobottia ulkopuolinen, Stanfordin yliopiston professori Oussama Khatib Gadgets now -verkkolehdelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla