Verensokeriaan voi seurata mittarilla.
Verensokeriaan voi seurata mittarilla.

Yhteys näkyy myös terveillä, ei vain diabeetikoilla.

Mitä suurempi veren glukoosipitoisuus on, sitä suurempi on riski sairastua dementiaan, osoittaa Yhdysvalloissa tehty tutkimus. Yhteys todettiin sekä terveillä ihmisillä että diabeetikoilla.

Tutkimukseen osallistuneiden ei-diabeetikkojen dementiariski osoittautui keskimäärin 18 prosenttia suuremmaksi, jos veren glukoosipitoisuus oli keskimäärin 115 mg/dl kuin jos pitoisuus olisi ollut 100 mg/dl. Diabeetikoilla 190 mg/dl:n pitoisuus tarkoitti 40 prosenttia suurempaa dementiariskiä verrattuna 160 mg/dl:n pitoisuuteen.

Havainnot viittaavat siihen, että veren glukoosipitoisuus voi vaikuttaa dementian kehittymiseen riippumatta siitä, sairastaako henkilö diabetesta vai ei. Tuloksista ei kuitenkaan voi päätellä, pieneneekö dementiariski, jos veren glukoosipitoisuutta pienennetään elintapamuutoksilla tai lääkkeillä. Tämä on mahdollista, mutta se pitää varmistaa tarkoitukseen suunnitelluissa tutkimuksissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus perustuu kahdentuhannen yli 65-vuotiaan testituloksiin ja terveystietoihin, joita on kerätty vuosista 1994–1996 alkaen. Tutkijoilla oli käytössään keskimäärin 17 mittaustulosta jokaiselta osallistujalta, mikä tekee aineistosta hyvin kattavan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla