Pandemian aikaisen vanhempien stressin ja maskien käytön on arveltu voivan vaikuttaa lasten kehitykseen. Kuva: Shutterstock
Pandemian aikaisen vanhempien stressin ja maskien käytön on arveltu voivan vaikuttaa lasten kehitykseen. Kuva: Shutterstock

Tutkijat suhtautuvat pandemialasten tulevaisuuteen silti toiveikkaasti.

Pikkulapset säästyvät yleensä vakavalta koronataudilta, mutta voiko pandemia välillisesti vaikuttaa lasten aivojen kehitykseen?

Newyorkilaisen Columbian yliopiston lastenlääketieteen tutkijat Dani Dumitriu ja Morgan Firestein vertailivat alle puolivuotiaiden vauvojen viestintä- ja liikuntataitoja ennen pandemiaa ja sen aikana. Erot ryhmien välillä järkyttivät heitä.

Pandemian aikaan syntyneet pärjäsivät keskimäärin heikommin liikkuvuutta, hienomotoriikkaa ja viestintää mittaavissa tehtävissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sillä, oliko lapsen vanhempi sairastanut koronan, ei ollut tilastollista merkitystä. Aiempaa kehnompi suoriutuminen näyttäisi näin johtuvan pandemian luomasta psykologisesta ympäristöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Tämä koskettaa satoja miljoonia vauvoja”, Dumitriu kertoo Nature-tiedelehdelle.

Yhteiskunnan sulkutilat eristävät nuoria perheitä omiin oloihinsa. Vaikka vanhemmilla eristyksissä pitäisi olla enemmän aikaa vauvoilleen, he voivat stressin vuoksi suoda heille vähemmän huomiotaan.

”Tutkijat ovat huolissaan. Kaikki haluavat selvittää, kuinka pandemia vaikuttaa lasten kehitykseen sekä lasten ja vanhempien välisiin suhteisiin”, tutkimusjohtaja James Griffin Yhdysvaltain terveysvirastosta sanoo Naturelle.

Vaikka asiaa selvitetään nyt laajalti, vertaisarvioitua tietoa saa odottaa. Tutkimusten teko ja julkaisu vie aikaa, ja monet lastentutkimuksen keskukset ovat olleet pandemian aikana käytännössä kiinni.

Yksi harvoja laitoksia, joka jatkoi lapsitutkimusta pandemian läpi oli Brown-yliopiston aivokuvantamiskeskus Rhode Islandin osavaltiossa.

”Tutkijani alkoivat kertoa minulle, että kylläpä näillä lapsilla nyt kestää koejärjestelyiden läpikäynnissä kauemmin kuin ennen”, diagnostisen kuvauksen ja lastenlääketieteen apulaisprofessori Sean Deoni kertoo Naturelle.

Deoni pani tutkijat vertaamaan eri vuosina kokeisiin osallistuneiden lasten keskimääräistä suoriutumista kehitystä mittaavissa testeissä – eli karkeasti ottaen vertaamaan eri ikäluokkien älykkyyttä toisiinsa.

Tutkijat huomasivat, että vuosina 2020 ja 2021 testatut vauvat ja taaperot suoriutuivat kokeissa keskimäärin liki kahden keskihajonnan verran huonommin kuin vauvat edellisenä yhdeksänä vuotena. Muutos on todella suuri.

Tulosten mukaan pandemia on haitannut etenkin poikien sekä huonompiosaisista taustoista tulevien lapsien kehitystä. Eniten ovat heikentyneet perusliikunnalliset taidot.

Tutkittuja lapsia oli vain 39, joten tuloksiin on syytä suhtautua varauksella. Kun otoskoko pienenee, sattuman todennäköisyys kasvaa.

Tutkimus on vielä vertaisarvioimaton mutta julkaistu Medrxiv-esijulkaisupalvelussa. Artikkeli on nyt arvioitavana Jama Pediatrics -tiedelehdessä.

Johtopäätös, että vauvojen älykkyys heikkenisi pandemian vuoksi ja että siitä pitäisi olla huolissaan, ei vastaa älytutkimuksessa vallitsevaa yleistä käsitystä. Sen mukaan yksilöt lopulta aikuisina kasvavat älyllisiin mittoihinsa haasteista huolimatta, kunhan haasteet eivät ole mittaluokaltaan totaalieristystä tai nälänhätää.

”Vauvoilta mitattuna älykkyys ei ennusta kovinkaan paljon”, kognitiivisen neuropsykologian apulaisprofessori Marion van den Heuvel hollantilaisesta Tilburgin yliopistosta sanoo Naturelle.

”On hyvin vaikea sanoa, mitä se tarkoittaa lasten tulevaisuuden kannalta.”

Tutkijoiden viesti pandemialasten tulevaisuudesta on toiveikas.

”Vaikka pandemia oikeasti vaikuttaisi vauvojen aivoihin, meillä on aikaa saada aivojen kehitys raiteilleen”, Dumitriu sanoo.

”Kuusikuisen vauvan aivot ovat vielä erittäin muovautuvat.”

NasseSetä
Seuraa 
Viestejä1071

Tätä koronahintaa tullaan maksamaan vielä vuosikymmenien päästä. Lapset ovat ne jotka kärsivät rajoituksista eniten. Sosiaaliset kyvyt, kehitys, ylipaino jne.

Yeni Mihova
Seuraa 
Viestejä9383

John Carter kirjoitti:
MooM kirjoitti:
Homer_Backland kirjoitti:
MooM kirjoitti:
Homer_Backland kirjoitti:
Brainwashed kirjoitti:
Ihan looginen ilmiö tuo tuollainen.

😎

Voiko johtua rokotteista ?


Ei pikkulapsia ole rokotettu.

Monipuolisten virikkeiden ja tekemisen puutetta kai. Ehkä vanhempien stressiä yms myös.

Mutta sikiöaikana ovat 9 kk olleet rokotetuina.


Rokotettujen äitien vauvat ovat vielä ihan pieniä. Rokotuksia on annettu vasta vajaa vuosi, synnytysikäisille vielä vähemmän

Suomessa syntyy n.50 000 lasta vuodessa.

Useimmat niistä pieninä vauvoina.

Dead raccoons act like they own the road!

Sisältö jatkuu mainoksen alla