Koronaviruspandemia vähensi päästöjä huhtikuussa 17 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Kuva: Shutterstock
Koronaviruspandemia vähensi päästöjä huhtikuussa 17 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Kuva: Shutterstock

Kokonaisuudessaan päästöt vähentyvät tänä vuonna noin 4–7 prosenttia viime vuoteen verrattuna, YK:n raportti kertoo.

Vaikka kasvihuonekaasupäästöt romahtivat koronaviruspandemian aiheuttamien poikkeusolojen aikana, ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on yhä kasvanut, selviää Yhdistyneiden kansakuntien tuoreesta raportista.

Tutkimusryhmässä olivat mukana Maailman ilmatieteen järjestö WMO, kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC, Global Carbon Project, Unescon hallitustenvälinen valtameritoimikunta, YK:n ympäristöohjelma Unep ja Britannian ilmatieteenlaitos Met Office.

Maailmanlaajuisten sulkutoimien vaikutus kasvihuonekaasupäästöjen määrään oli raportin mukaan merkittävä ja välitön. Huhtikuussa päästöt vähentyivät jopa 17 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jyrkkä lasku ei kuitenkaan kestänyt kauaa. Kun ihmiset alkoivat palata normaaliin elämänrytmiinsä, päästöt lisääntyivät nopeasti ja olivat kesäkuussa enää viisi prosenttia edellisvuotta alhaisemmalla tasolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raportti arvioi, että kokonaisuudessaan päästöt vähentyvät tänä vuonna noin 4–7 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että vaikka päästöt kääntyivät tänä vuonna laskuun, ilmakehän hiilidioksidipitoisuus jatkoi yhä kasvuaan.

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on ilmastonmuutoksen tärkein syy. Hiilidioksidi säilyy ilmakehässä vuosikymmeniä, joten pienikin lisäys päästöissä kasvattaa ilmakehään kasaantuneen hiilidioksidin määrää.

Havaijilla sijaitsevan Mauna Loan observatorion mittauksista selvisi, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on tämän vuoden heinäkuussa kohonnut 414 ppm:ään eli tilavuuden miljoonasosaan, kun se viime vuoden heinäkuussa oli 411 ppm:ää.

Tasmanian Cape Grimin mittaukset kertoivat, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli kasvanut vuodessa 407:stä 410 ppm:ään.

Vertailun vuoksi: ennen teollistumisen alkua ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli 280 tilavuuden miljoonasosaa.

WMO:n pääsihteerin Petteri Taalaksen mukaan vuodet 2016–2020 näyttävät nousevan mittaushistorian kuumimmaksi viiden vuoden ajanjaksoksi koronaviruspandemiasta huolimatta.

”Raportti osoittaa, että vaikka elämämme on tänä vuonna ollut monilta osin tauolla, ilmastonmuutos on jatkunut laantumatta”, Taalas kertoo WMO:n tiedotteessa.

”Kasvihuonekaasupitoisuudet olivat jo ennestään korkeimmissa lukemissaan kolmeen miljoonaan vuoteen, ja nousu jatkuu edelleen.”

Raportin laatineet tutkijat tekivät myös laskelman siitä, kuinka paljon päästöjä pitäisi leikata, jotta ilmaston lämpeneminen onnistuttaisiin rajoittamaan enintään 1,5 asteeseen Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaisesti.

Tutkijoiden mukaan päästöjä pitäisi leikata vuosikymmenen loppuun saakka yhtä paljon kuin tämän vuoden poikkeusolojen aikana, 4–7 prosenttia joka vuosi seuraavien kymmenen vuoden ajan.

Vähennystarve vastaa maailman kuuden suurimman hiilidioksidia tuottavan valtion yhteenlaskettuja päästöjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla