Suoja-asusteisiin pukeutunut viranomainen Wuhanin kalatorin lähistöllä 10. tammikuuta. Koronaviruksen leviämispaikaksi epäilty tori on ollut suljettu tammikuun alkupuolelta lähtien. Kuva: Darley Shen / Reuters
Suoja-asusteisiin pukeutunut viranomainen Wuhanin kalatorin lähistöllä 10. tammikuuta. Koronaviruksen leviämispaikaksi epäilty tori on ollut suljettu tammikuun alkupuolelta lähtien. Kuva: Darley Shen / Reuters

Pekingin yliopiston tutkijoiden mukaan ihmisiä sairastuttava virus muistuttaa eniten käärmeistä löydettyä muunnosta.

Kiinan Wuhanista muuallekin maailmaan ja mahdollisesti Suomeenkin levinnyt uudenlainen koronavirus saattoi tarttua ihmiseen käärmeistä. Näin päättelevät viruksen perimää selvittäneet tutkijat New Scientist -lehden mukaan.

Wuhanin kaupungin ruokatorilla myydyt käärmeet ovat puolestaan saaneet viruksen lepakoista, arvelevat lehden haastattelemat asiantuntijat.

Taudin lähtösijaksi uskotulla ruokatorilla myydään monenlaisia eläviä eläimiä ihmisten ravinnoksi. Joukossa on ihmisten karjaksi kasvattamien eläinten ohella villieläimiä, kuten murmeleita, jäniksiä, lepakoita ja käärmeitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pekingin yliopiston tutkijat vertasivat uutta virusta yli kahteensataan samanlaiseen virukseen, jotka oli saatu eri lajin eläimistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihmisiä sairastuttava virus muistutti analyysin mukaan lepakon virusta. Silti kaikkein eniten sillä oli yhteistä kahden eri lajin käärmeiltä löytyneen viruksen kanssa. Näitä käärmeitä myydään Wuhanin ruokatorilla.

Tutkijat kirjoittavat Journal of Medical Virology -tiedelehden julkaisemassa analyysissään, että käärme olisi viruksen todennäköisin lähde eläinkunnassa.

Kiinankobra (Naja atra) on toinen käärmelajeista, joiden virus muistuttaa ihmisiä sairastuttavaa muunnosta. Kuva: Thomas Brown / Wikimedia Commons

New Scientistin haastattelema Washingtonin yliopiston tutkija Peter Rabinowitz arvioi, että käärmeiden ja lepakoiden viruksista on voinut kehittyä yhdistelmävirus, kun eläimet ovat olleet torilla kosketuksissa.

Ihmiset puolestaan ovat Rabinowitzin mukaan voineet saada viruksen hengitysilman mukana.

”Kyse on vielä arveluista, mutta jos virusta on käärmeen ulosteissa tai eritteissä, se on voinut siirtyä ilmaan ja tulla hengitetyksi”, Rabinowitz kertoo lehdelle.

Nature-tiedelehden haastattelemat tutkijat kuitenkin kiistävät pekingiläistutkijoien väitteen.

Kriitikoiden mukaan koronaviruksella ei olisi ollut riittävästi aikaa muuntua jossakin välieläimessä. Lisäksi puuttuu näyttöä siitä, että uudenlainen koronavirus ylipäätään voisi tartuttaa muita kuin nisäkkäitä ja lintuja.

Shanghain Pasteur-insituutin virologi Cui Jie arvioi Naturelle, että todennäköisin tartunnan alkulähde on nisäkäs. Hän on tutkinut sarsia ja sen kaltaisia viruksia. Sarsiin kuoli 2000-luvun alussa 800 ihmistä.

Uusi virus on sarsin kaltainen beetakoronavirus. Sars-epidemian jälkeen tehdyissä kartoituksissa sarsia muistuttavia viruksia on löytynyt Cuin mukaan vain nisäkkäistä.

Zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta sanoi Helsingin Sanomien jutussa aiemmin tällä viikolla, että uusi virus on 89-prosenttisesti samanlainen kuin lepakoilla esiintyvät, sarsin kaltaiset virukset.

”Tämä virus on varmastikin lepakoista lähtöisin, ja tullut sitten jonkin väli-isännän kautta ihmisten läheisyyteen, josta tartunnat ovat levinneet ihmisiin”, Vapalahti kertoi.

Koronavirukset ovat alun perin lepakoiden viruksia. Ne ovat kehittyneet lepakoissa jo miljoonia vuosia ja aina välillä muuntautuneet sellaisiksi, että voivat tartuttaa myös ihmisiä. Jotkin koronavirukset elävät linnuissa.

Uusi virus lähti leviämään Kiinan Wuhanista torilta, jossa myydään ja teurastetaan eläviä eläimiä.

Tällaiset torit ovat yleisiä Aasiassa. Taudinaiheuttajat voivat toreilla muhia ja hyppiä lajista toiseen, kun lähekkäin on sekaisin useita eri eläinlajeja ja ihmisiä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan virus voi jossain määrin tarttua ihmisestä toiseen mutta leviämisen tehokkuutta ei vielä tunneta tarkasti.

Monet sairastuneet ovat olleet suoraan tekemisissä eläinten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla