Lahjonta nakertaa koulutuksenkin mielekkyyttä.
Lahjonta nakertaa koulutuksenkin mielekkyyttä.

"Aivojen vaihtotase" muuttuu negatiiviseksi.

Ammattitaitoiset työntekijät karttavat korruptoituneita maita, vahvistavat siirtolaisuuden tutkijat. Korruptoitunut maa menettää todennäköisemmin taitajia kuin samalla taloudellisella tasolla oleva vähemmän korruptoinut valtio.

EMBO reports -lehdessä julkaisseet tutkijat tarkastelivat vähintään toisen asteen koulutuksen saaneiden työntekijöiden muuttoliikkeitä 123 maan väillä vuosina 1990–2000. Tutkimuksessa maat jaoteltiin kuuteen luokkaan niiden korruptoituneisuuden mukaan, minkä lisäksi analyyseissa otettiin lukuun maiden taloudellinen kehitystaso.

Korruptio on yksi tekijä, joka vaikuttaa ammattilaisten haluun muuttaa maahan tai sieltä pois. Tutkijat muistuttavatkin, että koulutukseen on turha panostaa korruptoituneissa maissa, mikäli poismuuttoon yllyttävään korruptioon ei suoraan puututa. Jos mitään ei tehdä, koulutusinvestoinnit hyödyttävät vain muita maita, joiden toimivammat työmarkkinat houkuttelevat ihmisiä puoleensa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Positiivinen 'aivojen vaihtotase' on ratkaisevaa minkä tahansa maan menestykselle", muistuttaa Leuvenin yliopiston Pasquamaria Squicciarini, joka on yksi tutkimuksen tekijöistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla