Neandertalilaisten koruna käyttämä simpukankuori. Kuva: João Zilhão.
Neandertalilaisten koruna käyttämä simpukankuori. Kuva: João Zilhão.

Värjätyt simpukankuoret todistavat entistä luotettavammin, että neandertalilaisilla oli kyky symboliseen ajatteluun.

Korut todistavat, että neandertalinihmisten mieli kykeni kehittyneempään ajatteluun kuin on luultu.

Bristolin yliopiston professori João Zilhãon kollegoineen analysoi PNAS-lehdessä ilmestyneessä tutkimuksessa väriaineilla koristeltuja ja rei'itettyjä merisimpukankuoria, joita neandertalilaiset ovat todennäköisesti käyttäneet kaulakoruina. Kuoret olivat kahdelta alueelta Kaakkois-Espanjasta.

Kuorien värityksessä käytettyä punaista pigmenttiä lienee käytetty kosmetiikkana. Kehon koristelua on arkeologiassa yleisesti pidetty ihmisellä vahvana näyttönä modernista käyttäytymisestä ja symbolisesta ajattelusta, mutta tätä ennen sitä ei ole varmasti tunnistettu neandertalilaisilla.

Zilhãon mukaan tämä on ensimmäinen varma todiste siitä että 50 000 vuotta sitten - paljon ennen ihmisten saapumista Eurooppaan - neandertalilaisten käyttäytyminen oli symbolisesti organisoitua.

Aiemmat löydökset neandertalilaisten mahdollisista koruista ja väriaineiden käytöstä ovat ajalta, jolloin myös ihminen oli kotiutunut Eurooppaan, jolloin kyse olisi voinut olla siitä että neandertalilaiset olisivat ottaneet käyttöön ihmisten hylkäämän paikan tai siitä, että neandertalilaiset olisivat matkineet ihmisten käyttäytymistä ymmärtämättä kuitenkaan sen symbolista luonnetta.

Uuden löydöksen ajoitus on myös aiempia varmempi.