Gardinerinseychelliensammakon pään halkileikkauksesta näkyy, että sisäkorvan (iso harmaa kupla ylävasemmalla) erottaa suuontelosta vain ohut seinämä.
Gardinerinseychelliensammakon pään halkileikkauksesta näkyy, että sisäkorvan (iso harmaa kupla ylävasemmalla) erottaa suuontelosta vain ohut seinämä.

Tärykalvon ja välikorvan puuttuminen eivät haittaa.

Useimmilla sammakoilla on tärykalvot, joista välikorvan kuuloluut johtavat äänet sisäkorvaan. Nuo rakenteet kehittyivät maalle nousun yhteydessä useimmille selkärankaisille auttamaan äänten siirtymistä ilmasta sisäkorvan nesteeseen. Ilman apurakenteita 99,9 prosenttia ilmasta tulevien äänten energiasta heijastuu eläimestä pois. Eräillä sammakkolajeilla kuitenkin on pelkkä sisäkorva. Ainakin yhdellä lajilla, jolta tärykalvo ja välikorva puuttuvat, äänet välittää sisäkorvaan suuontelo, osoittavat ranskalaiset tutkijat Pnas-lehdessä.

Renaud Boistel Pariisin yliopistosta ja hänen työtoverinsa tutkivat sentin mittaista gardinerinseychelliensammakkoa, Sechellophryne gardineria, joka elää Intian valtameren Seychellien saarten sademetsissä. Lajin yksilöt kurnuttavat ja myös vastaavat tutkijoiden soittamiin kurnutusnauhoituksiin, mikä osoittaa niiden kuulevan.

Aiemmin on esitetty, että välikorvattomilla sammakoilla ääntä välittäisivät keuhkot. Ainakaan gardinerinseychelliensammakkoon tämä ei sovi, epäävät Boistel ja kumppanit. Läpivalaisututkimusten ja tietokonesimulaatioiden perusteella keuhkot voisivat välittää vain ultraääniä, mikä ei istu lajin kurnutusrepertoaariin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Siksi tutkijat siirtyivät kuvaamaan ja simuloimaan sammakon pään rakenteita. Aiemmin on esitetty äänen reitiksi myös pään luita, mutta selvisi, että pelkkien luidenkaan välityksellä ääni ei pääse sisäkorvaan riittävän voimakkaana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ratkaisu löytyi lopulta sammakon suusta. Suuontelo on juuri sopivanlainen vahvistamaan tämän lajin kurnutuksen tärkeimpiä äänenkorkeuksia. Lisäksi suuontelon seinämä näyttää sopeutuneen äänen kulkemiseen: se on tällä lajilla ja myös eräillä muilla välikorvattomilla sammakoilla sisäkorvan lähellä erityisen ohut ja sisältää tavallista vähemmän kudoskerroksiakin.

Video esittää läpileikkauksen gardinerinseychelliensammakon päästä. Sisäkorvat ovat lähes silmien kokoiset harmaat kuplat silmien takana. (R. Boistel / CNRS)

Sisältö jatkuu mainoksen alla