Jatkuva korvan soiminen syö työmuistia. Kuva: Pekka Elomaa
Jatkuva korvan soiminen syö työmuistia. Kuva: Pekka Elomaa

Jatkuva korvien soiminen heikentää huomiokykyä, reaktioaikaa ja muistia.

Korvien jatkuva soiminen tai humina eli tinnitus on vaiva, jota ei nykylääketieteen keinoin pystytä usein poistamaan.

Oireiden lievittämiseksi on kuitenkin löytynyt mahdollisesti uusi keino. Siitä saatuja lupaavia tuloksia esittelee tiedejulkaisu Jama Otolaryngology – Head & Neck Surgery.

Tinnitus altistaa unettomuudelle, ahdistukselle ja masennukselle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tinnitus myös heikentää monia älyllisiä eli kognitiivisia taitoja, kuten reaktionopeutta, työmuistia, huomiokykyä ja tietojenkäsittelyn nopeutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksessa tinnituspotilaille räätälöitiin kuntoutusohjelma, jossa näitä taitoja treenattiin tietokoneen avulla.

Tutkimukseen valittiin neljäkymmentä aikuista, joita häiritsevä tinnitus oli vaivannut ainakin puolen vuoden ajan. He olivat muutoin terveitä.

Puolet tutkittavista teki annettuja tehtäviä tunnin päivässä viitenä päivänä viikossa ja kahden kuukauden ajan.

Sekä aivojumppaajien että verrokkien aivot kuvattiin ja heidän tiedonkäsittelyn taitonsa testattiin tutkimuksen alkajaisiksi ja päätteeksi.

Aivojaan treenanneet tinnituspotilaat pärjäsivät kokeen päättyessä testeissä selkeästi paremmin kuin kohtalotoverit, jotka eivät olleet tehneet harjoitteita.

Treenaajien huomio- ja keskittymiskyky sekä muisti kohenivat. Korvissa alati soiva ääni ei myöskään häirinnyt heitä yhtä voimakkaasti kuin verrokkeja.

Tutkijoiden keksimät harjoitteet onnistuivat nähtävästi muokkaamaan aivojen kognitiiviseen kontrolliin liittyviä järjestelmiä.

Tulokset ovat alustavia mutta rohkaisevia. Tutkijajoukko povaa tiedotteessa, että harjoitteet voisivat helpottaa useimpien tinnituspotilaiden oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla