Syypää näyttäisi olevan äidinmaidonkorvikkeen sisältämä insuliini.

√Ąidinmaidonkorvikkeiden insuliini saattaa edesauttaa diabeteksen synty√§, paljastui Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Findia-tutkimuksessa.

Tutkimukseen valittiin runsas tuhat vastasyntynyttä, joilla oli todettu perinnöllinen alttius tyypin 1 diabetekseen. Lapset jaettiin kolmeen eri ryhmään sen mukaan, millaista äidinmaidonkorviketta heille annettiin siinä tapauksessa, ettei täysimetys kuusikuukautiseksi käynyt päinsä.

Yksi ryhmistä sai tavallista lehmänmaitopohjaista korviketta, toinen herapohjaista korviketta, josta valkuaisaineet oli pilkottu, ja kolmas ryhmä herapohjaista korviketta, josta oli poistettu lehmänmaidon insuliini.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mittaukset osoittivat, että insuliinivapaata äidinmaidonkorviketta saaneilla lapsilla oli kolmen vuoden ikään mennessä vähemmän diabeteksen kehittymistä ennustavia autovasta-aineita kuin lapsilla, jotka saivat tavallista äidinmaidonkorviketta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat arvelevat, että altistuminen lehmänmaidon insuliinille silloin, kun suoli on vielä epäkypsä, voi johtaa siihen, että elimistö oppii tulkitsemaan insuliinia kuin vierasta ainetta. Olettamuksen mukaan elimistö voisi alkaa lopulta tuhota omia insuliinia tuottavia beetasolujaan.

Tarvitaan kuitenkin vielä lisätutkimuksia, ennen kuin voidaan sanoa, kyetäänkö lehmänmaidon insuliinia imeväisiässä välttämällä estämään tai hidastamaan autoimmuunireaktiota beetasoluja vastaan.

Tutkimuksen julkaisi Archives of Pediatric and Adolescent Medicine. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla