Lontoon yliopiston tutkijoiden mukaan kipu loivenee, kun kipeää kohtaa koskettaa oikealla tavalla.

Kun sattuu, ihmisellä on tapana heti koskettaa kipukohtaansa. Lontoon yliopiston tutkijat saivat nyt selville, miksi. Heidän mukaansa kosketus lievittää tehokkaasti kipua.

Tutkimuksessaan tutkijat hyödynsivät tunnettua aistiharhaa, jossa kylmän ja lämpimän yhtäaikainen kokeminen luo harhan polttavan kuumasta kivusta. Tämä saatiin aikaan laittamalla koehenkilöiden etusormi ja nimetön lämpimään ja keskisormi kylmään veteen. Näin tehden keskisormen kylmyys alkaa valheellisesti tuntua kivullisen kuumalta. Koe mahdollistaa kipureaktioiden tutkimisen aiheuttamatta todellista kipua.

Testeissä koehenkilöiden tuntema kipu lieveni huomattavasti, kun heitä kehotettiin painamaan toisen käden kolmea sormea heti vedestä nostamisen jälkeen. Kontrollitestiin verrattuna kosketus lievensi kipua keskimäärin 64 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kipu kuitenkin lieveni ainoastaan, kun kummankin käden keskisormet altistettiin kivulle samanaikaisesti, ja silloinkin vain, kun koskettamisessa käytettiin kaikkia kokeessa käytettyjä sormia. Osittainen, vain yhden tai kahden sormen kosketus tai tutkijan kosketus eivät lievittäneet kipua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat, että akuutti kivun kokemus ei nojaa vain kipukohdasta lähteviin signaaleihin, vaan lisäksi siihen, miten aivot suhteuttavat signaalit muuta kehoa koskevaan informaatioon. He toivovat havaintojen auttavan ymmärtämään kroonisten kiputilojen aivomekanismeja. Mahdollisesti tuloksia voi hyödyntää myös uusien hoitojen kehittämisessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim ja Current Biology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla