Elektronimikroskoopin kuvassa näkyy muovisia polyeteenisiä mikropalloja. Niitä käytetään yleisesti suihkugeelissä.
Elektronimikroskoopin kuvassa näkyy muovisia polyeteenipalloja. Niitä käytetään yleisesti suihkugeeleissä. Kuva: <span class="photographer">Thompson/Bakir/Plymouth University
</span>
Elektronimikroskoopin kuvassa näkyy muovisia polyeteenisiä mikropalloja. Niitä käytetään yleisesti suihkugeelissä. Elektronimikroskoopin kuvassa näkyy muovisia polyeteenipalloja. Niitä käytetään yleisesti suihkugeeleissä. Kuva: Thompson/Bakir/Plymouth University

Mikropallukat eivät jää vedenpuhdistamoiden suodattimiin.

Kosmetiikassa ja ihon puhdistusaineissa on paljon sellaisia muovihiukkasia, jotka voivat vahingoittaa meren elämää.Esimerkiksi ihon kuorintavoiteessa voi olla kerta-annoksessa jopa satatuhatta pientä muovipalloa. Näin osoittaa tutkimus, joka on tehty Plymouthin yliopistossa.

Tutkijat seuloivat muovin esiin muusta aineesta tyhjiössä. Joissakin tuotteissa vain 150 millilitrassa saattoi olla 137 000–2,8 miljoonaa mikromuovihiukkasta.

Pallukat eivät päädy vesilaitoksen suodattimiin pienen kokonsa takia, vaan ajautuvat ensiksi jokiin ja lopulta meriin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat arvioivat, että pelkästään Britanniassa peräti 80 tonnia tällaista mikromuovia päätyy kosmetiikkatuotteista meriin joka vuosi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Olin todella järkyttynyt määrästä. Britanniassa markkinoilla on arviolta 80 kuorintavoidetta, joissa käytetään mikropalloja", sanoo selvitystä tehnyt meribiologi Imogen Napper.

"Kalat ja äyriäiset nielevät mikromuoveja tarpeettomasti", kertoo huolestunut meribiologian professori Richard Thompson, joka on tutkinut meren roskaamisen vaikutuksia 20 vuotta.

Jotkut yritykset ovat nyt ilmoittaneet, että ne poistavat vähitellen mikropallot tuotteistaan.

Mikromuovit ovat korvanneet luonnon kuorinta-aineita kosmetiikassa. Muovipalloja voi olla myös käsisaippuassa, hammastahnassa, partavaahdossa, aurinkovoiteissa ja shampoissa.

Muovien määrä merivesissä kasvaa yhä. Noin 700 meressä elävän lajin tiedetään joutuneen tekemisiin muovin kanssa.

Asiasta kertoi Science Daily.

Sisältö jatkuu mainoksen alla