Myonikuvannus paljasti tyhjän tilan pyramidin keskellä. Kuva: ScanPyramids mission
Myonikuvannus paljasti tyhjän tilan pyramidin keskellä. Kuva: ScanPyramids mission

Kheopsin suuresta pyramidista löytyi vähintään 30 metriä pitkä, aiemmin tuntematon tila, jonka tarkoitusta ei vielä tiedetä.

Avaruuden hiukkaset ovat ehkä paljastaneet salaisuuden Kheopsin pyramidista. Noin 4 500 vuotta vanhasta pyramidista on etsitty salaisia huoneita, käytäviä ja kammioita muun muassa robottien ja lämpökameroiden avulla.

Nyt myoni-alkeishiukkaset ovat paljastaneet, että pyramidissa on valtava ja aiemmin tuntematon, kätketty tila. Monikansallinen ScanPyramids-ryhmä raportoi löydöstä tiedelehti Naturessa.

Pyramidin keskellä sijaitsevan, 47 metriä pitkän suuren gallerian yläpuolella on suuri tyhjä tila, joka on vähintään 30 metriä pitkä ja useita metrejä korkea. Sinne ei ole kulkua, eivätkä tutkijat vielä tiedä, mitä tyhjä tila sisältää.

Tutkijat eivät haluakaan vielä puhua "kammiosta", sillä tyhjän tilan tarkoitus on hämärän peitossa. Kolme itsenäisesti työskennellyttä ryhmää pystyi kuitenkin vahvistamaan havainnon.

Löydetty tila sijaitsee 50–70 metrin korkeudella maan pinnasta. Se voi koostua useista erillisistäkin tiloista ja se saattaa viettää ylöspäin samalla tavoin kuin suuri galleria.

"Tiedämme, että tyhjä tila on olemassa, mutta emme tiedä, koostuuko se yhdestä vai useammasta huoneesta", kertoi yksi tutkijoista, tohtori Mehdi Tayoubi lehdistötilaisuudessa.

"Työskentelemme arkeologien kanssa verrataksemme sitä muihin kammioihin. Tila on hyvin suuri eikä mikään teoria ennustanut sitä", Tayoubi jatkaa.

Löytö tehtiin mittaamalla myoni-alkeishiukkasten kulkua pyramidin läpi. Myoneja sataa Maahan joka suunnasta, kun kosminen säteily hajoaa ilmakehässä. Kun ne kulkevat rakennelmien läpi, ne voivat paljastaa esimerkiksi tyhjiä kohtia muuten tiheässä aineessa.

Menetelmää kutsutaan myoniradiografiaksi ja samalla menetelmällä on jo 1960-luvulla etsitty tuntemattomia kammioita Kheopsin pyramidin vieressä olevasta Khefrenin pyramidista.

Vain noin prosentti pyramidin läpi kulkevista myoneista päätyy ilmaisimiin, joten mittauksia piti tehdä kuukausien ajan.

Sama ScanPyramids-ryhmä ilmoitti viime vuonna löytäneensä vastaavalla tekniikalla aiemmin tuntemattoman käytävän pyramidin pohjoisreunasta. Tämä löytö on vahvistettu, mutta ei tiedetä, mihin käytävä johtaa.

ScanPyramidsin työtä tarkkaileva amerikkalainen arkeologi Mark Lehner kommentoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa, että tyhjän tilan tarkoitus saattaa olla rakennustekninen, eikä se välttämättä ole samanlainen kammio kuin nyt tunnetut kuninkaan ja kuningattaren kammiot.

"Voi olla, että rakentajat jättivät tilan tyhjäksi suojatakseen alla olevan Suuren gallerian kattoa kivien painolta", Lehner arvioi.

Tällaisia taskuja on myös korkean kuninkaan kammion yläpuolella.

Joka tapauksessa löytö auttaa ymmärtämään, miten Suuri pyramidi on aikanaan rakennettu. Cambridgen yliopiston egyptologi, tohtori Kate Spence kommentoi The Telegraph-lehdelle, että tyhjä tila saattaa liittyä kivien kuljettamiseen.

"Se voi olla ramppi, jota käytettiin suurten kivien kuljettamiseen pyramidin keskustaan. Vaikkei tämä ehkä kuulosta yhtä jännittävältä kuin salainen hautakammio, kyseessä olisi ensimmäinen todiste pyramidin sisäisestä rampista, mikä olisi todella tärkeää sen ymmärtämiseksi, miten valtavat kivet kuljetettiin paikoilleen", Spence sanoo.

Tutkimusryhmä aikoo seuraavaksi jatkaa tutkimusta hyvin pienten robottien avulla, jotka mahtuisivat ahtaisiin tiloihin.

Ihotulosteen anturin voi pestä pois vedellä. Kuva: McAlpine group / University of Minnesota
Ihotulosteen anturin voi pestä pois vedellä. Kuva: McAlpine group / University of Minnesota

”Kätevä kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi”, kehuu tutkija.

Anturi on tulostettu ensi kertaa suoraan iholle 3d-tulostimella. Tällainen tuloste voi esimerkiksi aistia ympäristön kemiallisia aineita.

Tulosteeseen voi liittää aurinkokennot. Valmistajan eli Minnesotan yliopiston mukaan tekniikka sopisi esimerkiksi sotilaille.

”Tulostimen voi ottaa repusta ja printata sillä anturin tai muun elektroniikan suoraan iholle. Tulostin olisi kätevä kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi”, sanoo Minnesotan yliopiston apulaisprofessori Michael McAlpinen PhysOrg-verkkojulkaisussa.

Menetelmän julkaisi Advanced Materials -lehti. Yliopiston video näyttää, kuinka elektroniikka tulostuu iholle.

"Tämän voi tehdä kannettavalla ja kevyellä tulostimella, joka maksaa alle 400 dollaria (330 euroa)”, sanoo McAlpinen.

Tulostin mukautuu käden pieniin liikkeisiin konenäön avulla.

”Vaikka yrittäisi kuinka pitää kättä paikallaan, käsi liikkuu hieman. Kädet ovat muutenkin erilaisia”, sanoo McAlpinen.

Konenäkö seuraa käden liikkeitä pienten merkkipisteiden avulla. Tulostukseen laite käyttää mustetta, joka on valmistettu hopeahiutaleista. Se kovettuu huoneenlämmössä. Yleensä 3d-tulosteet täytyy kovettaa korkeissa lämpötiloissa.

Kun haluaa tulosteen pois kädestään, voi sen irrottaa pinseteillä tai huuhtoa pois vedellä.

Arkielämässä iholle printattavalla biotulosteella voisi hoitaa haavaa. Tutkijat ovat jo kokeilleet haavan hoitoa hiirillä.

Myös ihonsiirto voisi onnistua. Joskus iholle ehkä tulostuu ”biomustetta”. Musteessa on uusia ihosoluja, jotka korvaavat sairaan ihon.

Tietoisuus ei ole vakaa tila vaan vaihtelee alati. Se tarjoaa tilaisuuksia oudoille aistimuksille. Kuva: iStock

Muinaisen kalliotaiteen kuvajaiset tuotti muuntunut tietoisuus. Se syntyy meidänkin aivoissamme.

Kalliotaidetta tehtiin kaikilla asutuilla mantereilla kymmeniätuhansia vuosia. Suomestakin sitä tunnetaan yli viidentuhannen vuoden takaa.

Jos olet joskus katsellut kuvia näistä maalauksista tai uurroksista, olet varmaan pannut merkille, kuinka samankaltaisia ne ovat maailman eri puolilla.

Kaikkialla kiveen on laadittu ristikoita, siksakkeja, aaltoviivoja, täpliä, kaaria ja spiraaleja. Yhtä lailla yleismaailmallisia ovat eläimet, ja joka puolella on kuvattu paljon myös ihmisiä.

Ihmisissä huomiota kiinnittää yhtäläinen kahtalaisuus. Osa toimittaa selvästi arkisia askareita, osa kokee jotain yliluonnollista. Heillä saattaa olla linnun pää, peuran sarvet tai leijonan häntä.

Menneisyytemme tutkijoilla on selitys samankaltaisuuteen. Se löytyy aivoistamme.

Tietoisuus on universaali

Tietoisuuden syvintä olemusta etsitään yhä, mutta yksi asia näyttää selvältä: aivomme tuottavat kaikille yhteistä tajunnan sisältöä.

Esihistoriallista ihmismieltä tutkiva Steven Mithen laskee, että universaali tietoisuus syntyi noin 50 000–60 000 vuotta sitten, samoihin aikoihin, kun meidän nykyisten ihmisten esivanhemmat purkautuivat Afrikasta maailmalle. Silloin aivorakenteissa tapahtui muutoksia, jotka mahdollistivat uudet kollektiiviset innovaatiot.

Kalliotaiteessa tämä näkyy aiheiden samanlaisuutena.

Yhteiset sisällöt syntyvät muuntuneessa tietoisuuden tilassa, jossa aivot tuottavat kuvia ihan itsestään, ilman visuaalisia ärsykkeitä. Tutkijat kutsuvat sisäsyntyisiä aistimuksia entoptisiksi kuviksi, mutta he eivät osaa vielä sanoa, miten aivot niitä tarkkaan ottaen tekevät. Se tiedetään, että havainnot etenevät vaiheissa abstrakteista kuvioista hallusinaatioihin ja että aivot ovat mukana laajalti.

Kuka vain voi kokea

Myös se on käynyt tutkimuksissa ilmi, että entoptisia havaintoja voi syntyä kenen tahansa päässä.

Tilaisuuksia tarjoaa tietoisuuden häilyvyys. Tajuntamme ei näet ole vakaa vaan vaihtelee tilasta toiseen. Erityisen altis harha-aistimuksille tietoisuus on silloin, kun se on kääntynyt sisäänpäin, itseen.

Entisaikain samaanit näkivät oman kulttuurinsa pyhiä ja pahoja, me voimme nähdä enkelin, kuolleen omaisen tai hirviön. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan yliluonnolliset aistimukset ovat yleisiä. Sellaisen on kokenut joka toinen maailman ihminen.

 

Lue lisää

Huhtikuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa kalliotaidetta tutkiva psykologi Mauno Niskanen valaisee universaalin tietoisuuden ja entoptisten aistimusten syntyä.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.