Kansainvälisellä avaruusasemalla on jatkuvasti enemmän kuin yksi ihminen. Kuva: <span class="photographer">Nasa</span>
Kansainvälisellä avaruusasemalla on jatkuvasti enemmän kuin yksi ihminen. Kuva: Nasa
Pieni reikä nostatti kuukausien spekulaatiot.
Pieni reikä nostatti kuukausien spekulaatiot.

Nasan Youtube-kanavalla avaruuskävelyä voi seurata suorana lähetyksenä.

Avaruuskävely alkaa Kansainvälisellä ISS-avaruusasemalla tänään tiistaina noin kello 17.45 Suomen aikaa. Sitä voi seurata Nasan Youtube-kanavalla.

Kuusi tuntia kestävä kävely liittyy myös pieneen, millimetrien kokoiseen reikään, joka havaittiin jo 30. elokuuta, kertoo The Guardian.

Reikä löytyi avaruusasemalle telakoituneen Sojuz-aluksen MS-09 rungosta. Sojuz saapui asemalle kesäkuussa ja telakoitui Venäjän rakentamaan moduuliin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kävelyn aikana kosmonautit Oleg Kononenko and Sergei Prokopjef tutkivat eristeitä, joita on jo korjatun reiän päällä. Reikä on Sojuzin siinä osassa, jota ei käytetä enää miehistön paluussa Maahan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Reikä aiheutti koko asemalla pientä happikatoa. Lennonjohto huomasi asian nopeasti ja reikä paikannettiin sekä paikattiin tilapäisesti ensin teipillä. Sitten Venäjän Prokopjef peitti sen tiivistysaineella.

Ennen paikkaamista Prokopjef otti reiästä videon ja esitteli sitä sosiaalisessa mediassa. Läpimitaltaan noin kahden millimetrin levyinen reikä oli Sojuzin rungossa, tumman tiivisteen alla.

Prokopjef otti sanojensa mukaan videon ”hälventääkseen huhuja”, kertoi sanomalehti The Guardian. Aseman kolme yhdysvaltalaista, kaksi venäläistä ja yksi saksalainen avaruuslentäjä eivät koskaan olleet vaarassa.

”Kuten näette, kaikki on rauhallista. Elämme rauhassa kuten aina”, tyynnytteli 43-vuotias kosmonautti.

Ensimmäinen oletus oli, että reiän aiheutti avaruuden pieni meteoroidi, mutta tämä teoria hylättiin pian

Syyskuun alussa Venäjän avaruusalan viranomaiset ilmoittivat, että reikä oli syntynyt poraamalla.

Venäjän avaruusjärjestön Roskosmoksen päällikkö Dimitri Rogozin sanoi lokakuussa uutistoimisto Tassille, että reikä olisi ehkä porattu epävakaalla kädellä. Hän sanoi, että venäläiset eivät hylkää mitään teoriaa porauksen syystä.

Varmuutta ei ollut eikä ole, oliko se tehty harkitusti vai vahingossa, ja tehtiinkö poraus jo Maassa vai avaruudessa.

Venäläinen parlamentaarikko Maxim Surajev ehdotti, että reiän olisi voinut porata joku, joka olisi halunnut palata asemalta jo kotiin. Hän on entinen kosmonautti.

”Toivon että tämä on tuotantovirhe. Mitään tällaista ei ole aiemmin nähty Sojuz-alusten historiassa.”

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kommentoi reikäjupakkaa 4. lokakuuta.

Nasan edustaja Megan Powers sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että ”kukaan ei ole sanonut, eikä varsinkaan Nasa ole sanonut, että reikä olisi tehty harkiten.”

”Voin yksiselitteisesti sanoa, että miehistöllä ei ole mitään tekemistä tämän kanssa”, sanoi lennon 56 komentaja, astronautti Drew Feustel 11. syyskuuta.

Sojuz MS-09:n on määrä palata Maahan 20. joulukuuta. Paluu myöhästyy, koska tässä välissä Sojuz MS-10 lähtö epäonnistui 11. lokakuuta.

Miehistön piti irtaantua kantoraketista pian lähdön jälkeen. Muut Sojuzien lähdöt ja paluut siirtyivät sen takia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla