Nuorukainen viilensi itseään Belgian Brysselissä heinäkuussa. Kuva: YVES HERMAN / Reuters
Nuorukainen viilensi itseään Belgian Brysselissä heinäkuussa. Kuva: YVES HERMAN / Reuters

Ihmisen lämmönsäätely lakkaa toimimasta luultua matalammassa lämpötilassa.

Kuumuuden ja kosteuden painostava yhdistelmä on ihmiselle luultua tappavampi.

Pennsylvanian osavaltionyliopiston tutkimuksessa havaittiin, että ihmisen lämmönsäätely lakkaa toimimasta jo noin 31 asteen märkälämpötilassa.

Märkälämpötilalla tarkoitetaan kuumuuden ja kosteuden yhteisvaikutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aiemmin on ajateltu, että vasta 35 asteen märkälämpötila on ihmiselle vaarallinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Syy piilee hikoilussa. Ihmisen keho viilentää itseään luonnollisesti hikoilemalla.

Hien haihtuminen vie iholta lämpöä, ja näin koko keho viilenee. Suhteellisen ilmankosteuden kohotessa hien haihtuminen iholta pois vähenee, sillä hiki ei pääse haihtumaan vapaasti ilmaan.

Sadan prosentin ilmankosteudessa ilmaan ei mahdu enempää vesihöyryä, ja hien haihtuminen lakkaa kokonaan. Näin myös hikoilun jäähdyttävä vaikutus loppuu. Silloin ihmisen kehon lämpötila alkaa nousta.

Ihminen kuolee, jos kehon ydinlämpötila ylittää 42–43 astetta. Iäkkäät ovat suurimmassa vaarassa.

Fysiologian professori W. Larry Kenney kollegoineen halusi tutkia, miten lisääntyvä kuumuus ja kosteus vaikuttavat ihmiskehoon.

Tutkijat värväsivät 24 koehenkilöä, jotka olivat iältään 18–32-vuotiaita. Ennen koetta nämä nielaisivat pienen kapselin, jonka sisältämä laite mittasi kehon sisälämpötilaa.

Koe järjestettiin tilassa, jonka lämpötilaa ja kosteutta säädettiin hallitusti. Koehenkilöt polkivat kevyesti kuntopyörää tai kävelivät juoksumatolla.

Samaan aikaan huoneen kosteutta tai lämpötilaa nostettiin, kunnes tutkittavien elimistön lämpötila alkoi nousta.

Kokeen perusteella tutkijat päättelivät, että kriittinen märkälämpötila on sadan prosentin ilmankosteudessa noin 31 astetta ja 60 prosentin ilmankosteudessa 38 astetta.

”Tulokset osoittavat, että maailman kosteissa maissa nuorten ja terveidenkin on syytä olla huolissaan, jos märkälämpötila lähentelee 31 astetta”, sanoo Kenney tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että vanhoille ihmisille vaarallinen märkälämpötila on vielä 31:a astetta alhaisempi, sillä yleensä juuri iäkkäät kuolevat lämpöhalvauksiin.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Applied Physiology -tiedelehti.

bovè ßæýñ
Seuraa 
Viestejä14807

Justis kirjoitti:
Nyt täytyy ehdottomasti kieltää lailla kaikki saunat.

Mielenkiintoista. Monestiko saunot sellaiset 12-18 tuntia putkeen päivittäin, useamman  päivän ajan? Koska helle harvemmin kestää vain 1-2 tuntia, siksi kysyn. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla