Kuva: Corbis RF.
Kuva: Corbis RF.

Tutkijat valjastivat kotitietokoneetkin satoisamman riisin metsästykseen.

Jos olet huolissasi maailman ruokakriiseistä, voit luovuttaa tietokoneesi tutkimukseen, jossa kehitetään entistä satoisampaa ja ravinteikkaampaa riisiä. Mikä parasta, konettasi ei tarvitse pistää pakettiin vaan riittää, kun lahjoitat sen työaikaa silloin, kun et sitä itse tarvitse.

Washingtonin yliopiston biologit kehittivät 3D-mallinnusohjelman, jonka avulla voidaan tutkia, mitkä riisin jyvän proteiineista vaikuttavat kasvuun ja ravintosisältöön.

Kartoitettavana on 30 000-60 000 eri proteiinirakennetta, joten perinteisillä tutkimusmenetelmillä työhön tuhraantuisi vuosikymmeniä. Tutkimusapulaiseksi on kuitenkin nyt valjastettu IBM:n World Community Grid eli yksityisomistuksessa olevien tietokoneiden verkko, joka rouskuttaa proteiinit läpi alle kahdessa vuodessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tällä hetkellä "Nutritious Rice for the World" –projektissa on mukana jo lähes miljoona kotikonetta, joiden yhteinen suoritusteho vastaa suoritusteholtaan kolmea maailman tehokkainta supertietokonetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hankkeeseen voi osallistua kuka tahansa, jolla on tietokone ja internetyhteys. Rekisteröinti onnistuu osoitteessa www.worldcommunitygrid.org.

Sisältö jatkuu mainoksen alla