Miesten on keskimäärin helpompi pyöritellä kolmiulotteisia kappaleita mielessään kuin naisten.
Miesten on keskimäärin helpompi pyöritellä kolmiulotteisia kappaleita mielessään kuin naisten.

Miesten parempi avaruudellinen hahmottamiskyky heijastaa sukupuolieroa koulutuksessa, havainnoi yhdysvaltalaistutkimus. 

Miehet ovat keskimäärin parempia avaruudellisessa hahmottamisessa kuin naiset. Yhdysvaltalaistutkijat löysivät selityksen kulttuuri- ja koulutuseroista.

Moshe Hoffman kollegoineen Kalifornian yliopistosta San Diegosta rekrytoi lähes 1300 kyläläistä kahdesta koillisintialaisesta heimosta: khaseista ja karbeista.

Kyseiset heimot ovat geneettisesti samanlaisia, mutta khasit elävät matriarkaalisessa  ja karbit patriarkaalisessa  järjestelmässä, jossa miehet saavat koulutusta enemmän kuin naiset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kylien päälliköt komensivat koehenkilöt järjestämään nelipalaisen palapelin, joka esitti hevosta. Testattavat saivat maksun vaivoistaan, ja niille, jotka onnistuivat kokoamaan palapelin alle 30 sekunnissa, maksettiin ylimääräinen bonus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Karbi-miehiltä vei noin 36 prosenttia vähemmän aikaa koota peli kuin heimonsa naisilta. Sen sijaan matriarkaalisen yhteisön miehet eivät suoriutuneet palapelistä sen nopeammin kuin khasi-naiset.

Kummankin ryhmän paremmin koulutetut miehet ja naiset ratkoivat palapelin nopeimmin: jokainen kouluvuosi vähensi suoritusaikaa yli neljä prosenttia.

Tutkijat päättelevät, että koulutuksen kohentaminen vähentäisi sukupuolieroa avaruudellisessa hahmotuskyvyssä.

Tutkimuksen julkaisi Pnas . 

Sisältö jatkuu mainoksen alla