Huonoiten voivat ne, jotka ovat olleet sekä uhreja että kiusaajia.

Lapsena kiusanneet ja kiusatut sairastuvat aikuisina muita herkemmin vakaviin sairauksiin. Lisäksi heidän on tavallista hankalampaa pitää työpaikkaansa ja solmia ihmissuhteita, raportoivat tutkijat Psychological Science -lehdessä.

Brittiläis-yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa Warwickin yliopiston Dieter Wolke työtovereineen tarkasteli ensin 1 420 lapsen ja nuoren tilannetta muutamia kertoja yhdeksän ja 16 ikävuoden välillä. Sitten katsottiin 24-26-vuotiaina, miten heillä oli aikuisina mennyt.

Lapsena kiusaamisessa osapuolina olleet jaettiin uhreihin, uhri-kiusaajiin ja kiusaajiin. Heillä kaikilla asiat olivat aikuisena keskimäärin huonommalla tolalla kuin muilla ikätovereilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eniten ikäviä seuraamuksia kasaantuu tutkimuksen mukaan kiusatuille, jotka kiusasivat myös itse. Vakava sairaus tai mielenterveyden häiriö koitui heidän osakseen kuusi kertaa todennäköisemmin kuin sellaisille, jotka eivät ole olleet osallisina kiusaamisessa uhreina tai tekijöinä. Yhtä selvästi useammin he tupakoivat aikuisina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiusaajan asemasta sinänsä ei havaittu haittaa aikuisuuden hyvinvoinnille. Toisia kiusaavilla lapsilla ja nuorilla on usein mielenterveyden häiriöitä ja vaikeuksia kotona, mutta kiusaaminen itsessään ei lisää heidän riskiään joutua aikuisena ongelmiin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla