Hedelmä pitää perunalastun loitolla.
Hedelmä pitää perunalastun loitolla.

Eniten hedelmät vähentävät napostelua matalasti koulutettujen vanhempien lapsilla.

Koulussa tarjotut ilmaiset hedelmät voisivat parantaa koululaisten ruokavaliota, osoitti norjalaistutkimus. Hedelmien tunnettujen terveyshyötyjen lisäksi hedelmävälipalat vähentävät karkkien, limujen ja muiden epäterveellisten herkkujen napostelua.

Tämä selvisi tutkimuksessa, johon osallistui 1 300 kuudes- ja seitsemäsluokkalaista 27 eri koulusta. Kouluista viisitoista osallistui projektiin, jossa koululaisille tarjottiin ilmaisia hedelmiä koulupäivän aikana.

Koululaisilta kysyttiin karkkien, limujen ja perunalastujen syömisestä vuonna 2001 ja uudelleen vuonna 2008, jolloin osa kouluista osallistui hedelmäprojektiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastausten perusteella epäterveellinen napostelu väheni kaikissa kouluissa, mutta muutos oli suurin kouluissa, jotka osallistuivat hedelmäprojektiin. Niissä koululaiset olivat alkaneet jättää väliin keskimäärin kolme herkkujen napostelukertaa viikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Naposteluaan vähensivät etenkin lapset, joiden vanhemmat eivät olleet korkeasti koulutettuja.

Ilmaisten hedelmien lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin, mutta on silti todennäköistä, että merkittävä osa muutoksesta johtui hedelmävälipaloista. Siksi ilmaisten hedelmien jakaminen voisi parantaa monien koululaisten ravitsemusta.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla